MINISTRUL CULTURII, LUCIAN ROMAȘCANU, A VIZITAT TEATRUL NAȚIONAL TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Aflat la Târgu-Mureș, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a vizitat Teatrul Național Târgu-Mureș, unde s-a întâlnit cu toți angajații Teatrului, a intrat în dialog cu aceștia și a răspuns la întrebările lor.

În continuare, Lucian Romașcanu a susținut o conferință de presă în compania domnilor: Gáspárik Attila, Director general al Teatrului Național Târgu-Mureș, Nicolae Cristache, Director General Adjunct al Teatrului Național Târgu-Mureș, și Nicu Mihoc, Director artistic al Companiei “Liviu Rebreanu”.

Cea mai stringentă necesitate a Teatrului Național Târgu-Mureș vizează o renovare generală, pentru a se aduce clădirea la cele mai înalte standarde actuale sub aspect tehnic și logistic.

Gáspárik Attila a adus completări în această privință: “Dacă vorbim despre sală, trebuie să vorbim și despre infrastructură: lumini, sistem de avertizare a focului, accesul persoanelor cu nevoi speciale. Nu e vorba numai de o clădire. Eu aș vrea să facem aici un mall cultural: să scoatem atelierele de aici, să le mutăm și în locul lor putem să facem și cafenea, bibliotecă, sală de dans. Ar fi oportună făurirea primei trupe în limba romani, pentru romi, întrucât suntem județul cu cea mai mare densitate a acestei minorități etnice, și eu cred că integrarea prin cultură e un factor extraordinar.

Eu nu cred că un teatru național, în 2022, e doar o clădire. Trebuie să fie un spirit al locului, în care să construim identitatea locală și națională și care nu se bat cap în cap.”

Totodată, va fi sprijinit financiar programul artistic care va încununa, începând cu noua stagiune, cei 60 de ani de teatru în limba română, la Târgu-Mureș.

Nevoia unui sprijin complementar

Ministrul Lucian Romașcanu a oferit garanții că Teatrul Național Târgu-Mureș va beneficia de tot sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în măsura posibilităților și a bugetului, și a subliniat în final un aspect deosebit de important: “Nu există nicăieri în lume cultură fără sponsori și zona privată. Mă adresez dumneavoastră, domnilor proprietari de companii sau acționari sau manageri: investiția în cultură este o investiție care chiar dacă, aparent, pe anul fiscal nu se întoarce, se va întoarce cu certitudine către dumneavoastră într-un termen mediu. (...) doar faptul că te apropii de cultură este un mare plus.”

PR Marketing, Teatrul Național Târgu-Mureș

Lasă un comentariu