SINDICALIȘTII DIN POLIȚIE PICHETEAZĂ MINISTERUL FINANȚELOR

Distribuie pe:

Sindicaliștii din Poliție pichetează, sediul Ministerului Finanțelor din București, printre revendicări aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea și recalcularea pensiilor militare de stat.

“Așa cum am informat în comunicatul FSNPPC de săptămâna trecută, astăzi, 9 august, ora 10.00, declanșăm seria protestelor pe termen nelimitat. Drepturile noastre și ale întregii familii ocupaționale bugetare Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și ale pensionarilor militari (rezerviști din Armată și Poliție, care pot fi rechemați oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006), sunt în continuare sfidate grosolan de către actualul Guvern”, se menționează în comunicat.

Potrivit Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România (FSNPPC), printr-un proiect legislativ inițiat acum câteva zile de Ministerul Muncii, “doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (...) laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%”.

“Mai mult, printr-un proiect legislativ inițiat acum câteva zile de Ministerul Muncii (confirmat oficial de către ministrul de resort al Coaliției), se continuă haosul în sistemul bugetar de salarizare, și așa discreționar și politizat, astfel încât doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (pentru «complexitatea muncii desfășurate» - cităm din nota de fundamentare), laolaltă

cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15% (să ne explicăm: nu depreciem munca din diferite domenii de activitate și am evitat tot timpul să ne uităm în curtea altora, dar o astfel de sintagmă justificativă, inventată de inițiatorul OUG, este de neînțeles, prin raportare la noi și la celelalte ocupații bugetare). O majorare consistentă, de până la 50%, ar urma să fie acordată tuturor angajaților de la stat, care lucrează în domeniul fondurilor europene (inclusiv în SNAOPSN), în timp ce familia noastră ocupațională ar beneficia doar de jumătate din diferența amânată doi ani, care trebuia acordată, integral, la 1 ianuarie 2022 (în fond, sume infime, de 150-200 lei, anulate de inflația majoră a ultimilor ani). Deci, o altă amânare, o altă Sfidare!”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții FSNPPC susțin că dacă nu vor avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vor extinde manifestările, în mod legal, la nivel național, recurgând la acțiuni de protest inedite.

La protestul organizat astăzi de sindicaliștii din Poliție se vor alătura și reprezentați ai Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

“Poliția și Penitenciarele cer deblocarea salariilor și eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat. Prețurile la principalele alimente au explodat, inflația a atins cote inimaginabile, facturile la energie electrică și la gaze naturale devin de la lună la lună imposibil de achitat. Majorarea taxelor și impozitelor, în contextul înghețării salariilor de către coaliția de guvernare, reprezintă un furt mascat din buzunarele românilor, activitate care a devenit, în ultimii ani, o tradiție pentru PSD, PNL și UDMR.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor consideră că lipsa de interes a guvernanților față de structurile din sectorul de apărare, ordine publică și securitate națională afectează calitatea serviciilor oferite de instituțiile de forță ale României, spre bucuria infractorilor, care ușor, ușor acaparează instituțiile fundamentale ale statului”, se arată într-un comunicat al FSANP. (Agerpres)

CEA MAI MARE DIFERENȚĂ ÎNTRE VENITURI DECLARATE ȘI CELE ESTIMATE DE ANAF ESTE DE 11,7 MILIOANE DE LEI

Cea mai mare diferență dintre veniturile declarate de un contribuabil, cetățean din Iași, și cele estimate de ANAF la persoane fizice se ridică la 11,7 milioane de lei, acesta având de plătit statului impozite de 3,5 milioane de lei, a anunțat, ieri, președintele instituției, Lucian Ovidiu Heiuș, în cadrul unei conferințe de presă.

“În luna iulie, așa cum am spus încă de la conferința de la sfârșitul lunii iunie, am realizat mobilitatea la 120 de funcționari publici de la alte structuri către Direcția Generală de Verificări Persoane Fizice. Am făcut și sesiuni de instruire, de pregătire profesională cu 99 dintre acești inspectori. S-au selectat și s-au emis deja avizele de inspecție la 211 persoane și în același timp, printr-un ordin de președinte ANAF 1286 care a fost publicat în Monitorul Oficial 733 din 21.07.2022 am extins competența de exercitare a verificării situației fiscale personale și la structurile de inspecție fiscală persoane fizice de la unitățile teritoriale subordonate ANAF, pentru a putea să aibă competență de verificare și aceste structuri. În luna iulie s-au descoperit 21,4 milioane de lei diferențe între veniturile declarate și veniturile estimate de noi, creanțele fiscale aferente, respectiv impozitele calculate pe această sumă, au fost de 5,9 milioane de lei. Cea mai mare diferență a fost găsită la un contribuabil din județul Iași, de 11,7 milioane de lei, creanța stabilită, respectiv impozitul pe care trebuie să-l plătească este în valoare de 3,5 milioane de lei. În București, la un contribuabil, diferența a fost de 3,5 milioane de lei, creanța stabilită a fost de 1 milion de lei, iar în Buzău, la un contribuabil, diferența a fost de 3,2 milioane de lei, creanța stabilită a fost de 0,8 milioane de lei. V-am dat trei cele mai mari diferențe și impozite stabilite pe care l-au descoperit colegii mei în luna iulie”, a spus Lucian Ovidiu Heiuș.

Întrebat de jurnaliști care sunt domeniile în care activează persoanele respective, Lucian Ovidiu Heiuș a precizat că nu poate oferi detalii pentru că în acest fel s-ar încălca secretul fiscal. În cazul în care aceste persoane vor contesta în instanță deciziile în privința lor atunci se vor putea afla mai multe detalii despre persoanele respective.

Președintele ANAF a anunțat în iunie că instituția va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

“Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor, alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe, și ei nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru agenții economici, care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesc taxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor. Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în același timp creează și o mare frustrare în rândul societății românești, creând chiar modele antisociale. Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuiesc sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente”, a declarat atunci Lucian Ovidiu Heiuș.

El a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

Președintele ANAF a menționat că a transmis Direcției Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc. (Agerpres)

Lasă un comentariu