MITURI ȘI REALITĂȚI DESPRE ALIMENTAȚIA PERSOANELOR DE VÂRSTA A TREIA

Distribuie pe:

Mit: Adulții în vârstă trebuie să mănânce trei mese pe zi

Realitate: Nevoile calorice variază de la persoană la persoană. A mânca trei mese complete pe zi poate fi uneori o adevărată corvoadă pentru adulții în vârstă care suferă de pierderea poftei de mâncare sau consideră că gătitul le ia prea mult timp. Produsele preambalate sau mâncărurile “comode” pot rezolva problema. Dacă trei mese sunt prea multe, luați în considerare înlocuirea lor cu cinci sau șase gustări sănătoase, pe parcursul zilei.

Dacă optați pentru “alimente comode”, alegeți-le pe cele mai sănătoase, hrănitoare și ușor de preparat: legume congelate sau conservate * fructe congelate neîndulcite sau conserve cu conținut scăzut de zahăr * curcan la grătar sau pui la grătar * supă sau tocană cu conținut scăzut de sare * salată de varză *fulgi de ovăz instant.

Verificați întotdeauna etichetele alimentelor preambalate. Alegeți-le pe cele care conțin fibre, vitamine și minerale.

Mit: Hidratarea trebuie să provină, în totalitate, din lichide

Realitate: Hidratarea este vitală pentru sănătate, dar unii adulți în vârstă au dificultăți în a consuma cei doi litri de apă recomandați de specialiști. Cu toate că apa este cea mai bună sursă de hidratare, consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepene verde, salată verde, piersici, roșii sau căpșuni poate fi un supliment excelent.

Mit: Regimurile alimentare cu conținut scăzut de sare și de grăsimi sunt bune pentru toată lumea

Realitate: În ciuda credințelor populare, un regim alimentar cu conținut scăzut de grăsimi sau o dietă săracă în sodiu nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Cu excepția cazului în care un adult în vârstă are anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala Parkinson ș.a., eliminarea sării poate face alimentele neapetisante și poate duce la “săritul peste mese”. De fapt, grăsimea este o sursă importantă de calorii. Importantă este moderația! Înainte de a face orice modificări radicale în dietă, discutați cu un medic.

Majoritatea caloriilor pot fi obținute din alimente bogate în nutrienți, cum ar fi: legume și fructe * fasole și linte * nuci și semințe * cereale integrale * lactate cu conținut scăzut de grăsimi * proteină slabă.

Fibrele sunt esențiale pentru un sistem digestiv sănătos. Pentru a evita constipația și alte probleme, consumați, la fiecare masă, alimente bogate în fibre, deosebit de importante pentru menținerea unui nivel corespunzător al colesterolului. Sursele bune de fibre includ: *fructe și legume * fasole și linte * nuci și semințe * tărâțe de ovăz *cereale integrale.

Mit: Suplimentele sunt suficiente pentru un regim alimentar sănătos

Realitate: Suplimentele alimentare sunt adesea considerate ca o modalitate rapidă de a vă asigura zilnic vitaminele și mineralele necesare, dar cea mai bună sursă de nutrienți sunt alimentele pe care le consumăm.

S-ar putea să vă fie greu să obțineți suficienți nutrienți, mai ales dacă trebuie să evitați unele alimente. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să luați un supliment de vitamine sau minerale, cum ar fi calciu, vitamina D, magneziu sau vitamina B-12, deoarece unele suplimente alimentare pot interfera cu anumite medicamente.

Mit: Adulții în vârstă nu au nevoie de atât de multe proteine ca generațiile tinere

Realitate: Adulții în vârstă au nevoie chiar de mai multe proteine decât adulții cu vârsta sub 65 de ani. Proteinele - carnea slabă, carnea de pasăre, peștele și ouăle - ar trebui să formeze “grosul” unei mese. Acest grup de alimente este vital pentru menținerea sănătății oaselor și pentru buna funcționare a sistemului imunitar.

Mit: La vârsta a treia, nu trebuie să ne batem capul”cu regimul alimentar

Realitate: Un stil de viață sănătos ar trebui urmat în fiecare etapă a vieții. Nutriționiștii recomandă seniorilor să consume o varietate de alimente, inclusiv proteine slabe, fructe și legume, cereale integrale și lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Este în regulă ca adulții în vârstă să se bucure, ocazional, de mici “plăceri vinovate”, atâta timp cât dieta lor este echilibrată și cu opțiuni sănătoase. Cu toate acestea, poate fi necesar să luați măsuri de precauție suplimentare. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate recomanda evitarea alimentelor cu ouă crude, cum ar fi maioneza, sosurile etc.

Ori de câte ori aveți ocazia, mâncați împreună cu prietenii sau cu membrii familiei. Interacțiunea socială poate transforma orele de masă într-o aventură plăcută, mai degrabă decât într-o corvoadă peste care unii ar prefera să sară. (surse - healthline.com, proactiveseniors.ca)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu