Directorii celor mai importante companii petroliere: Criza energetică din această iarnă va fi nimic în comparație cu ceea ce ne așteaptă în iarna 2023-2024

Distribuie pe:

Pentru această iarnă, depozitele de gaz ale Europei sunt pline în proporție de peste 90%, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie(AIE), fapt ce conferă un anumit grad de siguranță privind o penurie majoră * Dar o mare parte din această cantitate constă în gaz rusesc, importat în lunile precedente, care probabil nu va mai fi disponibil în iarna 2023-2024 * Acest lucru ar putea duce la tulburări sociale semnificative - deja au apărut proteste în întreaga Europă.

Politicienii și guvernele din întreaga lume se pregătesc pentru potențiale tulburări civile, deoarece multe țări se confruntă cu creșterea costurilor energiei și a inflației.

Economia globală este “atacată” din mai multe direcții - război în Europa, penurie de petrol, gaze și alimente, precum și o inflație ridicată, contribuind, fiecare în parte, și toate împreună, la adâncirea crizei.

Preocupările sunt centrate pe iarna care se apropie, în special pentru Europa. Vremea rece, combinată cu o penurie de petrol și gaze, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, amenință să distrugă vieți omenești și afaceri. Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să îngrijoreze cu adevărat este iarna lui 2023, avertizează directorii generali (CEO) ai celor mai importante companii din industria de petrol și gaze.

“Ne așteaptă o iarnă grea, dar vom avea una și mai grea anul viitor, deoarece producția disponibilă pentru Europa în prima jumătate a lui 2023 este considerabil mai mică decât producția pe care am avut-o la dispoziție în prima jumătate a anului 2022”, a declarat Russell Hardy, CEO al comerciantului petrolier Vitol, la recenta conferință Adipec, desfășurată la Abu Dhabi: “Stăm bine iarna asta. Dar, așa cum am spus, problema nu este iarna asta. Va fi următoarea, pentru că nu vom avea gaz rusesc”.

Prețurile energiei “se apropie de imposibilitatea accesibilității”, unii oameni “cheltuiesc, deja, peste 50% din venituri pe plata energiei”, a subliniat, la rândul său, Bernard Looney, directorul companiei petroliere britanice BP.

Claudio Descalzi, CEO-ul gigantului italian de petrol și gaze ENI, și-a exprimat aceeași îngrijorare: pentru această iarnă, nivelul de umplere a depozitelor de gaze, în Europa, este în jur de 90%, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, oferind o anumită siguranță în privința unei penurii majore, dar - a avertizat acesta - o mare parte din cantitatea stocată este formată din gaz rusesc importat în lunile anterioare, precum și gaz din alte surse, care a fost mai ușor de achiziționat decât de obicei, deoarece importatorul principal, China, cumpăra mai puțin, din cauza regresului activității economice.

“Suntem într-o formă bună pentru această iarnă”, a spus Descalzi, “dar, așa cum am arătat, problema nu este iarna aceasta. Va fi următoarea, pentru că vom avea gaz rusesc cu 98% mai puțin, sau, poate, nu vom avea deloc”.

Acest lucru ar putea duce la tulburări sociale grave - deja sunt proteste - unele de amploare - în întreaga Europă.

Protestele antiguvernamentale din Germania și Austria din septembrie și din Republica Cehă (unde s-a înregistrat o creștere de zece ori a facturilor la energie pentru uz casnic) sunt doar o imagine palidă a ceea ce urmează, au avertizat analiștii.

O mare parte din mânia protestatarilor este îndreptată și asupra companiilor energetice, care obțin profituri record pe măsură ce facturile cresc din ce în ce mai mult.

Comparativ cu Statele Unite, Europa plătește de cel puțin șase, șapte, până la de 15 ori mai mult pentru energie, au subliniat participanții, avertizând că acordarea de subvenții, atât în domeniul industrial, cât și pentru cetățeni “nu poate continua la nesfârșit”, cu atât mai mult cu cât toate aceste țări “au datorii foarte mari”.

Pe de altă parte, dacă importurile chineze vor reveni în 2023 la nivelul din anul 2021, vor absorbi cea mai mare parte din această creștere, potrivit AIE. Guvernele trebuie așadar “să ia măsuri urgente imediat pentru accelerarea eficienței energetice, pentru desfășurarea energiilor regenerabile, a pompelor de căldură și a oricărui alt mijloc de reducere structurală a cererii de gaz”, subliniază reprezentanții AIE. (sursa - cnbc.com; foto - marketwatch.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu