Sfaturi pentru consumatori în perioada sărbătorilor de iarnă

Distribuie pe:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor ca, în perioada sărbătorilor de iarnă, să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Astfel, aceștia vor avea certitudinea că atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Porcul crescut în gospodărie

În primul rând, ANSVSA reamintește că porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise la comercializare.

“Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți.

În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea și consumul cărnii. Veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite, atât de la porcii identificați, cât și de la porci neidentificați.

Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei (plus TVA) și 81 de lei (plus TVA) pentru digestie artificială.

La nivelul direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale teritoriale, vor fi afișate informații utile consumatorilor, dar și locațiile în care poate fi efectuat examenul.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează ANSVSA.

Produse cumpărate din târguri

În cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă sau din piețe, aceștia trebuie să fie atenți la câteva aspecte.

Se face referire la existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală, integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării, etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii (după caz) și termenul de valabilitate.

Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc., să fie achiziționate din spații amenajate, autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală din locuri specializate în acest sens, este necesar să ne asigurăm că vânzătorul este echipat corespunzător, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

Comerțul online

Având în vedere intensificarea comerțului on-line în această perioadă cu alimente de toate tipurile, cum ar fi produse alimentare proaspete, refrigerate, congelate, preparate, uneori împreună cu produse nealimentare, ANSVSA recomandă consumatorilor să urmărească atent cerințele privind comanda, livrarea și transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru produsele alimentare ușor alterabile), precum și respectarea condițiilor prescrise de păstrare și consum ale acestora.

Indiferent de modul de procurare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

*

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor, numărul de telefon al “Call Center” al ANSVSA este 0800.826.787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni din orice rețea de telefonie. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu