Ne-am interesat pentru dumneavoastră - Adeverință pentru subvenția APIA

Distribuie pe:

Crescătorii de oi/capre pot primi subvenția de 20 euro/cap animal doar dacă atașează la Cererea unică de plată și Adeverința care-i califică pentru obținerea banilor. Documentul ce se depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură trebuie eliberat de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei prin care se confirmă înscrierea berbecilor/țapilor în registrul genealogic al rasei; înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei pentru care se solicită sprijin cuplat pentru venit și respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine și/sau de biroul județean/oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic.

Subvenție record pentru Tutun

Cea mai mare subvenții APIA pe hectar în campania 2023 este Ajutorul Național Tranzitoriu pentru Tutun (ANT 4). Valoarea acestuia este de 5.254 de euro la hectar. Pe lângă ANT, fermierii care cultivă tutun beneficiază și de alte scheme de sprijin: BISS (Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității), estimat pentru anul acesta la 96,47 euro/ha; CRISS 1 - 50 Ha (sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității): 50,61 euro/ha; Tinerii fermieri (sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri), până la 40 ani: 46,00 euro/ha; Ecoscheme (schema pentru climă, mediu): 56,28 euro/hectar; ANT-1: circa 11,9 euro/ha. Plățile amintite nu se completează cu sprijin cuplat pentru venit. Prin pilonul II fermierii pot beneficia la culturile de tutun și de sprijin pentru investiții în exploatatii agricole precum, achiziția de echipamente și alte investiții specifice exploatației dar și investiții de condiționare/depozitare.

Plafonul alocat, prevăzut în PNS, este de 3.596.500 euro anul acesta. Dacă suprafața pe care se cultivă această cultură va rămâne aceeași la nivel național, de circa 315 hectare, cuantumul pentru 2023 ar ajunge la 11.417 euro/hectar, o subvenție extrem de mare pentru fermieri.

În anul 2022, în județul Mureș, conform datelor primite de la instituțiile abilitate, s-au cultivat 37 hectare cu tutun.

Vasile Bota

Lasă un comentariu