Program de alimentație a elevilor în școli

Distribuie pe:

În județul Mureș, în anul școlar trecut beneficiari ai Programului pentru Școli al României au fost 51406 copii/elevi în semestrul I și 51 397 copii/elevi în semestrul al doilea. Produsele oferite au fost 21na, lapte, biscuiți sau corn și mere, aflăm de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

În România a fost implementat, din anul școlar 2017 - 2018, Programul pentru școli al Uniunii Europene. Acesta a reunit cele două scheme existente atunci, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în școli și furnizarea laptelui în școli.

Conform noilor reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se actualizează cadrul național cu prevederile care asigură continuarea Programului pentru școli necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an școlar 2023-2024. Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri FEGA. Astfel, aproximativ 1,9 milioane preșcolari și elevi vor beneficia, la nivel național, de produsele distribuite prin Program la începerea anului școlar 2023-2024. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe și/sau legume proaspete, lapte natural de consum și/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificație pentru preșcolari și elevi.

După aprobarea acestei Ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an școlar.

Repartizările fondurilor FEGA pentru România din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt: pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236 euro/an școlar; pentru laptele destinat școlilor:11.303.390 euro/an școlar.

Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

Pentru aplicarea Programului pentru școli în România, au fost stabilite ca autorități competente naționale Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.

Proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene a fost postat recent pe site-ul MADR, la secțiunea Transparență decizională.

L.B.

Lasă un comentariu