Bode: “Nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”

Distribuie pe:

Întâlnirea miniștrilor de interne din România și Austria pe tema Schengen

“Acum, când am depășit emoția momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înțeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi și obligații este esențial și nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligații, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a afirmat Lucian Bode după întâlnirea cu omologul austriac, Gerhard Karner. El a adăugat că România contribuie constant și activ la eforturile generale de consolidare a securității Uniunii Europene și este unul dintre principalii contribuitori în acest sens. “Abordăm cu toată seriozitatea rolul de stat membru care asigură protecția frontierelor externe ale UE și indirect și indiferent de situație aplicăm aceleași standarde înalte, iar rezultatele pe care le avem vorbesc de la sine”, a arătat Bode.

Ministrul român al Internelor a precizat că aderarea la spațiul Schengen “nu este doar un deziderat al României, ci este un drept”.

Bode: Procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023”

“I-am transmis domnului ministru că procesul de aderare a României la spațiul Schengen trebuie să se finalizeze în anul 2023. Prin modul în care s-a născut ideea europeană, de spațiu fără controale la frontierele interne, aderarea la Spațiul Schengen nu este doar un deziderat al României, ci este un drept instituit prin tratatele pentru toatele statele membre. În acest sens, vă asigur că avem determinarea de a coopera strâns la nivelul instituțiilor noastre pentru că suntem foarte hotărâți să ajungem la o soluție pe parcursul acestui an. România este parte a acestei soluții, nu a problemei. Am dovedit acest lucru în mod concret, progresele fiind vizibile, iar partea austriacă a avut ocazia astăzi să se convingă încă o dată de acest lucru”, a mai spus Lucian Bode.

În ceea ce privește deciziile luate în cadrul întâlnirii de miercuri, Lucian Bode a transmis că a fost agreat un plan de acțiune pentru prevenirea migrației ilegale și au fost semnate trei documente de cooperare.

“Am semnat Memorandumul de înțelegere pentru cooperarea consolidată în punctul de contact Oradea, prin care vom dezvolta cooperarea foarte bună pe care o avem la nivel operațional. Ne bucurăm că partea austriacă va putea trimite, din nou, sperăm începând cu 1 iunie 2023, un ofițer de legătură la Oradea. Apoi, am semnat Memorandumul între Ministerul Afacerilor Interne din România, Ministerul Federal de Interne al Republicii Austria și Poliția Națională din Ungaria de stabilire a unor patrule comune ungaro-austriece în zonă și în punctul de trecere a frontierei Nădlac II. Prin acest document ne angajăm o dată în plus, alături de Austria și de Ungaria, să luptăm împotriva migrației ilegale. Am semnat un angajament comun cu privire la stabilirea de acțiuni comune pentru gestionarea migrației ilegale pe ruta est-mediteraneană. Vom putea trimite un reprezentant al MAI la Viena în cadrul platformei comune de cooperare, care să lucreze alături de experții austrieci și cei din alte state membre în domeniul luptei împotriva migrației ilegale”, a explicat Bode.

Lucian Bode și-a arătat toată încrederea că Austria s-a convins că spațiul Schengen va fi “mai puternic și mai rezilient” cu România țară membră.

Gerhard Kramer: Mai e cale lungă....”

Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că România a făcut progrese foarte bune în lupta împotriva migrației ilegale, însă mai este cale lungă până la o protecție eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

“Am mare înțelegere pentru doleanța domnului ministru și pentru așteptările poporului român în ce privește următoarea etapă de aderare la spațiul Schengen, dar încă, la momentul de față, trebuie să gândiți că inclusiv cetățenii austrieci au aceeași dilemă atunci când sunt supuși unor controale cu Germania. Am făcut progrese foarte bune, suntem pe calea cea bună, dar trebuie să vă și spunem că încă mai este o cale lungă”, a spus ministrul austriac.

“Am avut trei teme principale și am și semnat acorduri în consecință. Lupta împotriva călăuzelor și a abuzului la azil, în care trebuie să menționez neapărat rolul foarte important al Poliției Române, căreia vreau să îi mulțumesc pe această cale. S-a reușit foarte bine ca prin cooperarea noastră polițienească să și arestăm inclusiv călăuze de origine română”, a mai spus Karner.

El a menționat că a doua temă de discuții a fost reprezentată de frontiera externă UE.

“Pentru protecția frontierelor externe avem nevoie de o presiune mai mare pe care să o punem asupra Comisiei Europene, pentru a obține o formă superioară de securitate la frontierele externe. Ca un exemplu că această formă de protecție a frontierelor externe nu funcționează pe deplin este și faptul că anul trecut, în Austria, am avut peste 110.000 de persoane intrate ilegal, din care peste 80.000 nu au fost înregistrate. De aici și concluziile Consiliului European din februarie acest an, între care se regăsește și necesitatea de a sprijini și finanța statele care gestionează frontiere externe”, a explicat ministrul austriac.

Acesta s-a declarat impresionat de discuția pe care a avut-o cu Lucian Bode referitor la elementele de progres în proiectul pilot pe care România îl dezvoltă cu susținerea Comisiei Europene și a precizat că va sprijini România în cadrul acestui proiect pilot pentru a obține tot ceea ce este necesar. (Agerpres)

Lasă un comentariu