Prefectura Mureș, preocupată de recuperarea pădurilor retrocedate ilegal!

Distribuie pe:

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a aprobat alocarea sumei de 14.918 lei pentru ca Instituția Prefectului - Mureș să poată achita cauțiunea într-un proces de revizuire a unei sentințe aflate pe rolul Judecătoriei Reghin, prin care s-au restituit peste 9.300 de hectare de pădure moștenito-rilor grofului Banffy Daniel.

Procesul a fost amânat de trei ori, întrucât Instituția Prefectului - Județul Mureș nu a avut bani pentru plata cauțiunii, ultimul termen fiind stabilit pentru data de 5 decembrie 2014.

În legătură cu acest caz, dr. Vasile Liviu Oprea, prefectul județului Mureș, a declarat, pentru Agerpres: „Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Mureș a solicitat revizuirea sentinței civile nr. 764/2007, prin care s-a retrocedat numitelor Bethlen Ana Susana și Szentkuti Eva suprafața de 9.362 de ha de pădure în Lunca Bradului, Stânceni, Răstolița. Judecătoria Reghin a stabilit, în sarcina Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Mureș, achitarea unei cauțiuni în valoare de 14.918 lei, cauțiune care trebuie achitată pentru ca instanța să poată pune în discuție cererea Prefecturii de suspendare a sentinței civile, până la soluționarea definitivă a cererii de revizuire. MAI a aprobat virarea sumei sus-menționate în conturile Instituției Prefectului Mureș.

Cererea de revizuire a fost formulată în baza unui document emis de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prin care se arată că averea lui Banffy Daniel, din care fac parte și cele peste 9.300 hectare de pădure restituite de instanțele de judecată, nu a fost preluată în mod abuziv de regimul comunist așa cum se susținea, ci în baza unei sentințe care îl condamna pe acesta pentru instigarea la crime împotriva umanității din perioada 1940 - 1944.

Până în prezent, Instituția Prefectului - Județul Mureș a câștigat 12 procese, reprezentând 71.490,75 hectare de pădure, și a pierdut 10 procese, prin hotărâri judecătorești, reprezentând 8.183 hectare de pădure.

Pe rolul instanțelor judecătorești din toată țara, Instituția Prefectului - Județul Mureș mai are încă 15 dosare deschise de moștenitori ai fostelor familii nobiliare maghiare, printre care Banffy, Farkas, Etelto, care însumează 40.234 hectare de păduri, toate situate pe Valea Mureșului Superior".

Lasă un comentariu