SPECTACOL DE ÎNALTĂ ȚINUTĂ

Distribuie pe:

Așa cum îi stă bine unei instituții de cultură, cum este Ansamblul Artistic profesionist „Mureșul" din Târgu-Mureș, director Barabasi Attila Csaba, director adjunct Teodor țogoreanu, este ca să vină în fața publicului, la sfârșitul fiecărui an, cu câte un spectacol premieră.

Un astfel de spectacol premieră a avut loc vineri, 5 decembrie 2014 la sediul acesteia, din Târgu-Mureș. Amfitrionul serii a fost, nimeni altul decât binecunoscutul om de televiziune mureșean, Mihai Teodor Nașca, care, în cuvântul său spunea: „În seara aceasta ne aflăm în fața unei premiere, o activitate prin care dansatorii, soliștii, coregrafii, instrumentiștii vor aduce tabloul complet al spectacolului intitulat „La fântâna dorului". Deschiderea spectacolului i-a revenit orchestrei ansamblului sub bagheta maestrului Bámbo Zoltán care a interpretat o frumoasă suită orchestrală, vestind, parcă, evenimentul care va urma.

Pe scenă a urcat formația de dansatori care, în coregrafia lui Florin Cerghedi, a adus în fața publicului spectator o suită de jocuri populare de pe meleagurile Olteniei. În continuare, solista Dorina Grad, îmbrăcată în straie oltenești, a interpretat frumoase cântece de pe meleagurile Olteniei.

Au urmat sunetele instrumentelor de suflet: fluier, ocarină, caval etc., prin care instrumentistul Florin Cismaș a făcut o adevărată demonstrație de virtuozitate prin melodiile pe care le-a interpretat.

În Transilvania s-a oprit solista Leontina Pop, care, ca și cu alte ocazii, a cântat cântece din zonă, aplauzele fiind binevenite.

A urmat o suită de dansuri de pe Valea Someșului într-o execuție de înaltă clasă de către artiștii dansatori ai ansamblului.

Și pentru ca programul să fie cât mai colorat, solista Dorina Oprea a adus în fața publicului cântece frumoase de pe meleagurile de unde provine solista.

N-a fost mai prejos nici orchestra ansamblului care într-o perioadă de răgaz a interpretat, sub bagheta maestrului Bámbo Zoltán, melodii de mare popularitate, încheind cu vestita „Ciocârlie".

A urmat un alt moment din spectacol, suita de dansuri dobrogene, dansuri de o deosebită frumusețe, când feciorii au fost nevoiți să-și descopere partenerele de joc care aveau fața mascată.

Cea care a încheiat programul prezentat în premieră, de către Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul", a fost solista Maria Sântean Faghiura, care, într-un strai dobrogean impecabil, a interpretat cântece din această parte a țării.

În finalul spectacolului premieră, care a avut ca temă principală „iubirea și dorul, exprimate prin dans și cântec", directorul Barabasi Attila Csaba spunea: „Bine ați venit la acest eveniment important, eveniment pe care l-am pregătit de-a lungul unui an. Ansamblul „Mureșul" n-a făcut nimic ieșit din comun, și-a făcut datoria". Apoi, Teodor țogorean, director adjunct, a mulțumit întregului colectiv pentru prestație, cât și publicului spectator.

La eveniment au fost invitați dr. Dorin Florea, primarul municipiului, Ciprian Dobre, președintele Consiliului județean Mureș, și Gheorghe Gliga, consilier județean.

Cei doi edili au rostit scurte alocuțiuni, felicitând artiștii, întregul colectiv pentru frumosul program artistic.

De menționat că întregul spectacol a fost regizat și pus în scenă de către maestrul coregraf Marin Barbu, iar costumele au fost cusute de către lucrătoarele de la Salba Bistrița, conduse de Virginia Linul, doctor în istorie și etnografie.

Spectacolul a fost un eveniment de înaltă ținută, iar tuturor li se cuvin aplauzele publicului spectator, că sunt dansatori, coregrafi, soliști sau instrumentiști.

„Sărbători fericite!" și „La mulți ani!"

Lasă un comentariu