Direcția pentru Cultură Olt, folosită de udemerista Csilla Hegedüs pentru manevre la DC Mureș!

Distribuie pe:

Efecte în Olt, la ordinul samavolnic al Csillei Hegedüs

Postul de director al Direcției pentru Cultură (DC) Olt, ocupat, până de curând în regim de interimat, de unul dintre funcționarii instituției, Gheorghe Iorga, este prins într-un scandal cu mari ecouri în Mureș, după ce ex-ministrul Culturii, Csilla Hegedüs, l-a dat la o parte pe Iorga și l-a detașat pe acest post pe directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național (DCPN) Mureș, Nicolae Băciuț. Ordinele de detașare, pentru că au fost două la număr, au fost emise cu încălcarea legii, întrucât directorul de la Mureș se află de trei luni în concediu medical. Între timp, pentru că la DCPN Olt nu mai are nimeni drept de semnătură, angajații nu își pot încasa salariile și nu pot fi plătite utilitățile.

Director interimar al Direcției pentru Cultură Olt, de mai multe luni, Gheorghe Iorga nu mai ocupă această funcție din 4 decembrie, întrucât cea care a ocupat până de curând funcția de ministru al Culturii, Csilla Hegedüs, nu i-a mai prelungit mandatul prin ordin. În aceste condiții, la DCPN Olt nu s-a mai semnat niciun act oficial, iar dacă situația nu se rezolvă, angajații nu își vor putea încasa salariile pe decembrie. Mai mult, instituția riscă să rămână fără utilități pentru că nici facturile nu pot fi plătite.

Contactat telefonic, Gheorghe Iorga a confirmat informațiile, plângându-se că totul a fost cauzat de intențiile neortodoxe ale fostului ministru al Culturii, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, care a detașat la Olt un om care, pentru că detașarea s-a făcut ilegal, dar și din motive de sănătate, nu poate ocupa funcția de director. „Așa este, situația este foarte complicată, nimeni nu mai are drept de semnătură în instituție, așa că nu putem încasa salariile și nici nu mai putem plăti facturile la utilități. Vă dați seama ce înseamnă să fim debranșați de la energie, cât costă rebranșarea? O situație similară a mai fost și în trecut, dar atunci mi-a fost mie acordat drept de semnătură printr-un act oficial. Dar acum acest drept nu a mai fost acordat nimănui. Și totul pentru moftul, poate politic, poate de altă natură, al unui ministru", a declarat Gheorghe Iorga.

ILEGAL!

Încercarea fostului ministru de a împușca doi iepuri dintr-o lovitură, acoperirea funcției de director la DCPN Olt și numirea la conducerea DCPN Mureș a unei persoane agreate de UDMR, cum probabil s-a intenționat, a fost ilegală. Iar ilegalitatea a fost săvârșită cu bună-știință de fostul ministru Csilla Hegedüs, potrivit informațiilor noastre.

În data de 10 decembrie, aceasta a emis Ordinul 282/10.12.2014, prin care dispunea ca, începând cu 11 decembrie 2014, directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național Mureș, scriitorul Nicolae Băciuț, să fie detașat pentru șase luni la DCPN Olt. Este motivul pentru care lui Gheorghe Iorga nu i s-a mai prelungit interimatul. Problema este că ordinul a fost emis în condițiile în care șeful DCPN Mureș se afla în concediu medical de aproape trei luni de zile. Înștiințată că omul se afla în repaus medical legal până pe 15 decembrie, udemerista Hegedüs a emis un al doilea ordin de detașare, valabil din data de 16 decembrie. Asta în condițiile în care omul își prelungise concediul medical până în data de 6 ianuarie 2015. Ministrul Culturii a încălcat, astfel, Legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, întrucât, la data la care au fost emise cele două ordine, raportul de serviciu al șefului DCPN Mureș era suspendat.

„Din 17 septembrie 2014 eu sunt în concediu medical, în urma unor probleme cardiace, mă rog, un cumul de afecțiuni care m-au învins. Fiind în concediu, m-a sunat la un moment dat (ministrul de atunci al Culturii, Csilla Hegeduș - n.r.) pentru că avea nevoie de niște informații. Asta în urmă cu vreo lună și jumătate. I-am spus că sunt în concediu medical, dar că o să sun la direcție și cei de la direcție îi vor oferi informațiile. Deci, știa că eu sunt în concediu medical. Apoi, în data de 11 decembrie, la ora 14.39, a transmis prin fax un ordin ca, începând de la ora 08.00 a aceleiași zile, să fiu în Olt, fără să mă consulte, fără să mă întrebe ce și cum e cu mine. Dacă nu știa că sunt în concediu, e foarte grav, fiindcă ea nu știa pe ce lume trăiește. Cum se relaționează cu o instituție din subordinea ta, dând așa orbește ordine? Iar dacă știa, e și mai grav, fiindcă atunci a sfidat legea. După episodul acesta, i-am transmis la minister certificatul medical care era valabil până în 15 decembrie, dar eu în 12 decembrie am intrat la Comisia de expertiză, fără să știu povestea cu ea, în vederea prelungirii concediului medical, la solicitarea medicilor, care consideră că încă nu sunt vindecat. În data de 15 decembrie, la ora 16.34, deci după încheierea programului, prin fax mi-a transmis la direcție un alt ordin ca, începând din 16, dimineața, să fiu la Olt. Deși, de data asta, știa că sunt bolnav și că sunt în concediu medical. Acesta este un aspect moral. Și mai e unul financiar. Detașarea mea la Olt presupunea cheltuieli de cazare, decontarea transportului dus-întors la patru sute de kilometri, alocarea indemnizației de detașare, în condițiile în care la Direcția Mureș rămân contabila, casiera și secretara. Deci decapitează o instituție ca să rezolve lucrurile la Olt. Chipurile. În aceste condiții ar fi însemnat că la Mureș ar fi detașat pe altcineva cu aceleași costuri. Deci costuri dublate, din ce bani? Din banii ei, sau din bani publici? Legea 188/1999 îmi dă dreptul să refuz, pe motive medicale, detașarea. Dar nici măcar nu pot ajunge la a refuza detașarea, pentru că nu mi se poate ordona detașarea câtă vreme eu sunt în concediu medical", a declarat Nicolae Băciuț.

El nu a vrut să comenteze explicit dacă măsura ministrului a avut drept scop numirea în locul său a unui maghiar agreat de UDMR, dar a lăsat să se înțeleagă faptul că varianta poate fi o temă de discuție. „Gestul este unul asimilabil comportamentului din 1940, când românii au fost hăituiți și alungați și au fugit din Ardeal", a mai spus directorul DCPN Mureș. Nicolae Băciuț, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști și Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Mureș, ocupă funcția de director al DCPN Mureș din anul 2001.

ȘEFIA DCPN OLT, DIN SCANDAL ÎN SCANDAL

Postul de director al DCPN Olt a rămas vacant după ce, anul acesta, Dorin Teodorescu a demisionat din funcție.  Locul lui Teodorescu a fost ocupat apoi de ex-liberalul Nicolae Drăghici, după ce a devenit funcționar public în urma unor manevre derulate la AJPIS, instituție condusă de colega sa de partid Ileana Ghiță. După Drăghici, care a pierdut conducerea instituției după ce PNL s-a retras de la guvernare, postul a fost supus unui concurs cu cântec, mai multe întrebări pregătite pentru candidați fiind extrase dintr-un domeniu în care lucrează, la DCPN Mehedinți, un funcționar care se trage din Corabia. Acesta a depus, însă, dosarul de concurs în afara termenului legal și concursul nu a fost câștigat de nimeni. Între aceste manevre, postul a fost ocupat, de mai multe ori, în regim de interimat, de Gheorghe Iorga, specialist în cadrul instituției, care de fiecare dată a făcut față funcției. Situația incertă în care se află instituția acum ar putea lua sfârșit prin implicarea noului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, mai ales că directorul de la Mureș a solicitat acestuia revocarea ordinelor emise de udemerista Csilla Hegedüs. În plus, mai multe personalități din Mureș au semnat un protest prin care cer premierului Victor Ponta și actualului ministru al Culturii să pună capăt abuzului creat de fostul ministru.

Sursa: Gazeta Nouă,  (Olt), 17 decembrie 2014 

Lasă un comentariu