AMBROZIE CHEȚIANU

Distribuie pe:

Anul trecut s-au împlinit 80 de ani de la trecerea în eternitate a unei mari personalități a județului nostru, marele botanist și profesor, Ambrozie Chețianu. S-a născut în 7 aprilie 1863, în localitatea Ercea, fiind fiul preotului greco-catolic Simion Chețianu. Școala primară o face în satul natal, iar studiile secundare la Liceul romano-catolic din Târgu-Mureș, pentru ca, în 1884, să-și ia bacalaureatul la Blaj. A urmat apoi studii teologice la Budapesta, pe care le încheie în 1888. În anul trei de facultate s-a înscris și la Facultatea de științe naturale de la Universitatea din Cluj, pe care o absolvă în 1890, devenind asistent la Catedra de botanică. După un an refuză postul și devine profesor de științe naturale și geografie la Liceul „Sfântul Vasile cel Mare" din Blaj. În 1891 și-a susținut doctoratul în botanică cu teza „Date pentru cunoașterea plantei Ruppia Transilvanica". La 14 martie 1892 s-a căsătorit cu Virginia Pop, iar după un an a fost hirotonit preot de către mitropolitul Ioan Vancea.

La Blaj, Ambrozie Chețianu a condus Muzeul de Științe naturale, precum și Grădina botanică a liceului. Deosebit de interesante au fost și cele trei colecții cu care a îmbogățit Herbarul liceului: 1. Plantele în poezia poporală. 2. Plantele medicinale, și 3. Plantele pe care femeile le întrebuințează la colorat. Toate cele trei colecții au fost expuse la Marea expoziție națională de la București în 1906.

În 1910, ca urmare a materialelor sale științifice și morale, dr. Ambrozie Chețianu a devenit directorul liceului din Blaj, funcție pe care o administrează cu pricepere și dăruire până în 1918.

Participă la toate evenimentele premergătoare Marii Uniri, iar din 1918 devine inspector arhidiecezan. În martie 1933 a fost numit vicar general arhiepiscopesc, cea mai înaltă funcție ce se putea acorda unui preot căsătorit.

Dr. Ambrozie Chețianu a scris foarte multe lucrări de botanică, atât de știință, cât și de popularizare. A fost membru activ al Astrei, fiind mult timp președintele secției științifice. Pentru meritele sale în slujba Bisericii, a fost numit de către Papa Pius al XI-lea prelat papal, având dreptul de a purta reverendă roșie, cruce de aur pe piept și inel pe deget.

Dr. Ambrozie Chețianu a primit Ordinul „Steaua României" în grad de comandor, pentru lupta sa neobosită în ridicarea culturală și politică a românilor transilvăneni. Dr. Ambrozie Chețianu a murit la 22 aprilie 1934, fiind înmormântat la Blaj.

Trebuie să amintim aici că faptele lui Ambrozie Chețianu, respectiv avocatul Augustin Chețian, au contribuit în mod deosebit la realizarea Marii Uniri, fiind președintele C.N.R. Reghin. În încheiere, doresc să mulțumesc domnului col.(r.) Octavian Chebuțiu, fiu al localității Ercea, care mi-a pus la dispoziție materialele privind viața și activitatea lui Ambrozie Chețianu.

 

Lasă un comentariu