Proiect: NU ÎŢI TRIMIŢI COPIII LA ŞCOALĂ, NU MAI BENEFICIEZI DE AJUTOR SOCIAL!

Distribuie pe:

Un grup de parlamentari, proveniţi din întregul spectru politic (atât de dreapta, cât şi de stânga), a înregistrat la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, care prevede ca familiile nevoiaşe care au în întreţinere copii de vârstă şcolară să poată beneficia de ajutor social doar în condiţiile în care copiii frecventează fără întrerupere cursurile şcolare!

Concret, prin proiect se propune ca inspectoratele şcolare să transmită agenţiei teritoriale situaţia privind frecventarea cursurilor de către aceşti copii, iar plata ajutorului social să fie sistată în cazul în care se constată existenţa a peste 100 de absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar.

„Abandonul şcolar a devenit un fenomen social care a căpătat proporţii îngrijorătoare în ultima perioadă, cei mai afectaţi de acest flagel fiind copiii proveniţi din categoriile sociale defavorizate. Unul dintre efectele imediate ale abandonului şcolar constă în implicarea acestor copii în activitatea infracţională, iar minorii care abandonează învăţământul sunt principalele victime ale reţelelor de trafic de persoane şi ale cerşetoriei. Majoritatea copiilor care abandonează învăţământul obligatoriu provine din familii dezorganizate, asistate social, care fac parte din categoriile defavorizate.

O astfel de măsură, care să reflecte şi importanţa combaterii abandonului şcolar, prin instituirea unor sancţiuni de ordin material pentru cei care nu îşi lasă copiii să se bucure de dreptul fundamental la educaţie, este pe deplin necesară în actualul context, în care România are una dintre cele mai mari rate ale analfabetismului din Europa, în care avem prea multe cazuri de copii exploataţi şi puşi să cerşească şi în care termenul de copil făcut pentru alocaţie nu este unul străin", susţin iniţiatorii proiectului, în expunerea de motive. 

Lasă un comentariu