Recomandările privind sănătatea trebuie oferite de medici, nu de persoane publice fără pregătire medicală

Distribuie pe:

Bucureşti, 20 noiembrie 2014 - Informaţiile circulă foarte repede în ziua de astăzi, iar libertatea de opinie este un drept fundamental al omului. Însă, atunci când vine vorba despre sănătatea noastră, accesul la materiale şi opinii neautorizate poate reprezenta un adevărat pericol. O mare parte dintre „trucurile" sau părerile personale ale unor lideri de opinie fără specializare medicală pot induce în eroare şi au urmări grave asupra sănătăţii oamenilor. Astfel, pacienţii cad adesea în capcana în care ajung să creadă că ceea ce a funcţionat pentru alte persoane, va funcţiona fără greşeală şi pentru ei.

După 22 de ani de practică medicală, atrag atenţia asupra faptului că pacienţii ajung adesea la concluzii medicale pe baza a ceea ce citesc sau aud de la cunoscuţi, fără a consulta opinia specialiştilor. De la medicamentele miraculoase promovate de vedete, la sfaturi şi îndemnuri oferite de persoane publice fără pregătire medicală, toate aceste informaţii au un impact major asupra modului în care pacienţii aleg să aibă grijă de sănătatea lor.

 „Sunt persoane publice care îşi folosesc notorietatea pentru a oferi sfaturi despre sănătate, chiar dacă ele nu au nici o oră de pregătire medicală. Cine îşi asumă oare răspunderea dacă oamenii urmează sfaturile respective şi acest lucru le afectează grav sănătatea? Singurii capabili şi care au dreptul să ofere recomandări medicale sunt doctorii".

Iată câteva dintre situaţiile frecvente în care pacienţii fac greşeala de a-şi pune sănătatea în mâinile unor persoane sau surse care rareori deţin un răspuns medical corect, în loc să meargă la medic:

• Diete care nu sunt potrivite organismului lor. Fiecare organism are caracteristicile lui, având o anumită toleranţă la alimente sau un ritm propriu de funcţionare. O dietă alimentară greşită poate duce la tulburări digestive serioase şi chiar la afecţiuni de altă natură. Este cu atât mai îngrijorător cu cât uneori „sfaturile nutriţionale" neadecvate se adresează copiilor, de orice vârstă, lipsa echilibrului în alimentaţia lor având urmări pe termen lung. În nutriţie nu există mode, ci doar fiziologia fiecărui organism în parte.

• Afecţiunile de natură dermatologică. Cauzele apariţiei unei astfel de afecţiuni pot fi interne sau externe, dintre cele mai diversificate. Este important ca simptomele să fie puse într-un context şi să fie identificat tratamentul potrivit. Produsele cosmetice care pot interfera cu anumite afecţiuni dermatologice trebuie să fie recomandate de un medic specialist.

• Vaccinurile pediatrice. Create pentru a preveni anumite boli, vaccinurile trec prin nenumărate teste până la aprobare, iar efectele şi restricţiile asociate sunt explicate clinic. Decizia de a vaccina copilul le aparţine părinţilor, după o discuţie detaliată cu medicul şi o informare corectă şi completă.

• Problemele de concentrare şi oboseală continuă. În spatele unor astfel de simptome se pot ascunde probleme de sănătate serioase. O abordare personalizată şi profundă a acestora dă ocazia Consultantului Personal de Sănătate să ajungă la sursa acestor stări şi să identifice tratamentul potrivit. Chiar dacă suplimentele nutriţionale par inofensive la o primă vedere, ele trebuie să fie recomandate de medicul care cunoaşte întreaga stare de sănătate a pacientului său.

• Proceduri de chirurgie estetică. Chirurgia estetică oferă astăzi proceduri de o fineţe remarcabilă pentru corectarea anumitor imperfecţiuni şi, în anumite cazuri, reconstrucţia în urma unui accident. În acelaşi timp, intervenţiile chirurgicale estetice excesive sunt o tendinţă care s-a accentuat în ultimele două decenii, pe fondul unei raportări la o falsă imagine a perfecţiunii. Mai mult, în anumite cazuri, efectuate greşit, aceste intervenţii pot declanşa de la disconfort, până la complicaţii medicale. Pacienţii care decid să apeleze la un estetician ar trebui să aleagă cu grijă specialistul în mâna căruia îşi încredinţează sănătatea şi aspectul fizic.

• Bolile cronice. Tratamentul potrivit pentru o boală cronică este cel adaptat fiecărui pacient în parte. La fel stau lucrurile şi în cazul stilului de viaţă, care nu poate fi „împrumutat" de la altă persoană, chiar dacă aceasta suferă sau a suferit de o afecţiune similară. Este foarte important pentru pacient ca specialistul în sănătate să pună cap la cap informaţia medicală complexă şi de neînţeles pentru pacient şi să ia în calcul orice element care poate da cheia tratamentului potrivit.

România este una dintre ţările europene cu cele mai îngrijorătoare statistici în privinţa sănătăţii, iar lipsa obişnuinţei de a face prevenţie sau de a consulta medicul ori de câte ori apare o problemă de sănătate poate reprezenta o cauză importantă a acestei situaţii. Sigur că este mult mai uşor să afli informaţii medicale de la televizor sau de pe Internet, dar acest lucru nu trebuie să excludă vizita la medic. Aceste date se pot schimba numai dacă pacienţii se vor îndrepta din timp către specialişti pentru a-şi păstra sau recâştiga sănătatea, dacă medicii vor învăţa să comunice mai bine cu pacienţii lor, iar persoanele publice se vor concentra pe activităţile pentru care au pregătire, experienţă şi sunt apreciate.

Lasă un comentariu