La cererea părţilor, INSTANŢELE TRANSMIT PRIN E-MAIL ÎNCHEIERILE ŞI HOTĂRÂRILE JUDECĂTOREŞTI

Distribuie pe:

Ministerul Justiţiei informează opinia publică despre posibilitatea de a solicita instanţei de judecată, în toate cauzele civile, ca încheierile de şedinţă sau hotărârile judecătoreşti să le fie transmise în format electronic.

„Programul informatic al instanţelor a fost modificat astfel încât să permită transmiterea prin e-mail către părţile dintr-un proces, dar şi către reprezentanţii legali ai acestora, a încheierilor de şedinţă sau a hotărârii judecătoreşti imediat ce acestea sunt încărcate în sistem.

Este un alt pas pe care îl facem spre implementarea conceptului de dosar electronic, în acest moment fiind posibilă comunicarea şi prin e-mail a încheierilor de şedinţă şi a hotărârilor. Consiliul Superior al Magistraturii a susţinut această iniţiativă şi a aprobat rapid implementarea ei la nivelul tuturor instanţelor din ţară. Practic, în cauzele civile, părţile vor putea să primească în format electronic aceste documente imediat ce ele vor fi încărcate în sistemul ECRIS.

Până în acest moment, dacă un justiţiabil dorea să vadă o încheiere de şedinţă, document care nu i se comunica, sau dacă intenţiona să citească o hotărâre înainte de a-i fi comunicată prin poştă, trebuia să vină personal la instanţă şi să solicite dosarul cu actele respective. Dacă hotărârea, de exemplu, nu era încă listată şi semnată de judecător, nu exista în dosar, aşa că făcea un drum degeaba.

Comunicarea online reprezintă o alternativă modernă, care înseamnă economie de bani şi de timp pentru justiţiabili, pentru avocaţii acestora. Astfel, am realizat posibilitatea tehnică prin care dăm părţilor din procese ocazia de a se conforma rapid şi eficient celor stabilite de către instanţele de judecată, iar pe de altă parte dăm avocaţilor ocazia de a informa în mod corect şi complet părţile reprezentate", precizează Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă. 

Lasă un comentariu