ANIVERSAREA ZILEI CULTURII NAțIONALE, LA TÂRNĂVENI - 165 DE ANI DE LA NAȘTEREA POETULUI MIHAI EMINESCU

Distribuie pe:

Casa de Cultură „MIHAI EMINESCU", în colaborare și strânsă legătură cu școlile gimnaziale și liceale din oraș, cu Biblioteca municipală condusă de doamna Virca Petruta, au organizat ample și diverse acțiuni, cu privire la aniversarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie 2015) - 165 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, acțiuni în care au fost implicați peste 3.000 de elevi de pe raza municipiului, prin concursuri și premii, pe categorii de vârstă: compozitori, recitatori, prozatori, câștigătorii fiind premiați cu câte o carte și o diplomă.

În data de 15 ianuarie a.c., la ora 12.00, un grup de elevi de la Liceul „Traian", sub conducerea directoarei școlii, doamna prof. Bichiș Ioana, au prezentat cântece și poezii de mare sensibilitate și frumusețe din lirica poetului universal, versuri nemuritoare, din poezii nemuritoare. Domnul cel de pasăre albastră/Domnul cel din nemurirea noastră", despre care ZOE DUMITRESCU BUȘULENGA, la un moment dat, spunea: „Ca o stea fixă, opera eminesciană luminează acum întregul cer al nației, dându-i glorioasele ei raze, arătând participarea ei la algoritmul genurilor universale". Veșnicia poeziei eminesciene și profunzimea spiritului ei ne-au fascinat și ne fascinează și în prezent. Să ne amintim de genialitatea, „LUCEAFĂRULUI" sau înțelepciunea din „GLOSSĂ".

Mihai Eminescu a fost și rămâne un poet genial, dar a fost și un analist politic desăvârșit. La data de 28 octombrie 1948 devenea membru de onoare postmortem al Academiei Române, în semn de mare prețuire pentru valoroasa moștenire culturală pe care ne-a lăsat-o. Prin cultură renasc toate „sclipirile minții omenești", „piese" din efortul fiecăruia dintre noi, de a restaura creațiile peste care timpul a trecut fără milă, promovarea pretutindeni și peste tot a manifestărilor culturale, valorilor atitudinale, simbolurilor și formelor de comportament care reflectă respectul pentru viață, pentru ființele umane și demnitatea lor.

Mihai Eminescu, în drumul său spre Blaj (Mica Romă) s-a oprit și la Târnăveni. Acest lucru se întâmpla în vara anului 1866/3 iunie la „HANUL LUI MANASE" (crama de azi). Din centrul orașului, unde Mihai Eminescu, stând la masă cu cei doi seminariști, Cota și Cojocariu, a afirmat prima dată, „domnilor, eu sunt poet și vreau

să-mi adun material", fapt confirmat de criticul și istoricul literar George Călinescu în volumul, „Viața lui Mihai Eminescu". Cu atât mai mult noi, cei din Târnăveni, avem obligația morală ca în fiecare an să-i aducem un merituos omagiu.

La eveniment, în fața statuii lui Eminescu, ca, de altfel, și la baza plăcii comemorative de pe frontispiciul Cramei au fost depuse coroane, jerbe de flori și au fost aprinse lumânări. Pe lângă grupul de elevi, la eveniment au mai fost prezenți numeroși cetățeni și un grup de oameni de cultură ai orașului, în frunte cu managerul Casei de Cultură, Wily Halmen, profesor, preot, dr. Aurel Hancu, președintele Cenaclului literar „Elena din Ardeal", cu o importantă contribuție la reușita acțiunii, acesta rostind o rugăciune în memoria și nemurirea poetului, profesorul Ionel Covrig, președintele Astrei târnăvenene, Despărțământul „Gheorghe Oprean" implicat întotdeauna în evenimentele culturale, poetul Dumitru D. Silitră, profesorul pictor Iuliu Moldovan, Coca Corcescu, angajații Bibliotecii municipale și ai Muzeului din Târnăveni, precum și autorul rândurilor de față. Primăria nu a fost reprezentată de nimeni, reprezentanții acesteia fiind ocupați până peste cap cu problemele administrației locale! (...)

Procesiunea a fost deschisă și închisă de către profesorul Wily Halmen, printr-o scurtă cuvântare privitoare la importanța și semnificația evenimentului, mulțumindu-le tuturor pentru prezență.

Lasă un comentariu