„Cred că scopul vieții noastre este căutarea fericirii" Dalai Lama
Folosind modelarea computerizată, oamenii de știință de la Max Planck University College London Centre for Computational Psychiatry and Ageing au demonstrat că reactivitatea emoțională în forma fericirii de moment este explicată nu prin câștigurile de moment implicate, ci de influența combinată a așteptărilor individului vizavi de eventuala recompensă și erorile de predicție născute de acele așteptări. Validitatea acestor fenomene este susținută pe baza datelor obținute în urma investigării a 18.420 de participanți.
În urma acestor investigații, cercetătorii au dezvoltat o ecuație matematică, având la bază descoperirea că starea de bine depinde nu neapărat de bunul mers al lucrurilor, ci dacă lucrurile merg peste sau sub așteptări.
Foarte sumar, explicația ecuației de mai sus ar fi următoarea:
Fericirea (Happiness) depinde de:
• Alegerile sigure (recompense sigure - CR);
• Așteptări asociate alegerilor riscante (valoarea așteptată - EV);
• Probabilitatea ca rezultatul alegerilor riscante să fie mai bun sau mai rău decât așteptările - eroarea de predicție a recompensei (RPE), adică, diferența dintre rezultatul previzionat și cel experimentat.
Dar să trecem de la starea matematică a fericirii la cea socială. Creșterea gradului de fericire este considerat un sistem de referință adecvat pentru măsurarea progresului social și un țel al politicilor publice.
Tot mai multe guverne folosesc datele și cercetările privind bunăstarea în scopul de a construi vieți mai bune pentru popoarele pe care le reprezintă, prin servicii publice tot mai satisfăcătoare.
În acest context de preocupări se înscrie și realizarea Raportului Fericirii Mondiale 2015, care prezintă o gamă largă de date internaționale comparabile, inclusiv un clasament al evaluării calității vieții fiecărei națiuni, pe baza informațiilor recoltate de Gallup World Poll între 2005-2014, pentru 158 de țări.
Raportul Fericirii 2015 prezintă un clasament al fericirii la scară planetară. Astfel, comparând clasamentul țărilor din raportul pentru 2015 cu cel anterior, din 2013, se remarcă un amestec de constanță și variație. Pe primul loc se situează acum Elveția, urmată îndeaproape de Islanda, Danemarca și Norvegia. Restul țărilor din top 10 (în ordine) sunt Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă și Australia. În acest clasament, România se află pe poziția a 86-a, adică un pic sub jumătatea clasamentului. E bine, e rău?
Un aspect important al fericirii este nu doar prezentul, ci și viitorul ei. De aceea, Raportul Fericirii 2015 în bună parte este îndreptat spre o treime din populația curentă a globului, cu vârste sub 18 ani, alocarea unei priorități mai mari bunăstării și fericirii copiilor este, deci, unul dintre cele mai evidente și eficiente economic moduri de a investi în viitorul fericirii mondiale.