VATRA VECHE 1/2015

Distribuie pe:

Revista Vatra veche continuă să apară, trecând peste toate opreliștile, adversitățile, demonstrând că nimeni nu poate confisca dreptul la „viață literară".

Din sumarul nr. 1/2015: Antologie „Vatra veche". Legământ, de Grigore Vieru, Eminescu vecinic înamorat, de Răzvan Ducan, Eminescu despre Gogol, de Dumitru Velea, Vatra veche dialog cu Părintele Jean-Louis Guillaud, de Tudor Petcu, cu Mircea Săndulescu, de Flavia Topan, cu Ionel Simota, de Mihaela Aionesei, Colțul negativist (Virgil Mazilescu), de Darie Ducan, Stefan Zweig între oglinzi paralele, de Ecaterina țarălungă, Miscell@nea. După, de Valeriu Gherghel, La catedră. Poezia de inspirație religioasă la Vasile Voiculescu și Tudor Arghezi, de Valentina Apostol, Teologie și artă literară în proza lui Mihail Diaconescu, de Mihaela Varga, Poezia lui Dumitru Ichim, de Ioan Gându, Pasărea cu umbră de pește, Manifeste futuriste..., de Geo Constantinescu, In memoriam. Cornelia Maria Savu, de Gheorghe C. Patza, In memoriam. Aurel Curtui, de Mihaela Mudure, Amurgul iubirii. Dorință și sexualitate, de Aurel Codoban, Ochean întors. Tăticicu, de Decebal Alexandru Seul. Cronici literar: Finis coronat opus (Mircea Vaida-Voevod), de Livia Fumurescu, Tainica simțire (Vasile Hatos), de Iulian Dămăcuș, Tăcutele rostiri (Bianca Marcovici), de Mihai Batog-Bujeniță, Tăcerile serbărilor galante (Cornelia Jinga Hetrea), de Valentin Marica, Viața după Azelman (Persida Rugu), de Antonia Bodea, Fascinația iubirii (Vasile Popovici), de Constantin Mănuță, Între sentiment livresc și viața cotidiană (Maria Postu), de Corneliu Vasile, Nestinse candele (Florica Gh. Ceapoiu), de Ioan Mazilu Crângașu, Umbre și lumini (Alexandra Derea), de Livia Ciupercă, O poetă autentică: Doina Rândunica Anton, de Ion Cristofor, Radiografia unui sentiment (Gina Moldovan), de Dumitru D. Silitră, Tablete pentru fericire (Georgeta Paula Dimitriu), de Vasile Larco, Proză satirică pe un pretext cosmic (C. T. Ciubotaru), de Corneliu Vasile, Perspective narative în basmul cult contemporan (Adela Lungu-Schindler), de Maria Ivăniș-Frențiu, O pledoarie pentru cultură și dialog (Teodor Tihan), de Tudor Sălăgean, Corespondență Kirileanu - Iorga (Nicolae Scurtu), de Luminița Cornea, Psalm dragostei (Lucian Blaga/Mircea M. Pop), de Lucian Gruia, Ancheta „Vatra veche". Muzeul „Mihai Eminescu" din Iași, de Luminița Cornea.

Documentele continuității. Națiunea în stare de veghe (Mihail Diaconescu), de Aurel V. David, Î.P.S. Ioan Selejan, mângâietor de suflete, de Luminița Cornea, Dumnezeu se uită la Inimă, de Gheorghe Nicolae Șincan, Vatra veche dialog cu sociologul Mirel Bănică, Stelian Gomboș, Nevoia de țara Sfântă, de Nicolae Băciuț, Între fantastic și real. O călătorie a spiritului (Adrian Botez), de Octavian Constantinescu, O carte despre românescul din noi (Marin Voican-Ghioroiu), de George Baciu, Cămașa de zăpadă, poem de Ioan Vasiu, Picături de „Vatră veche". Manualul omului, de Traian Dinorel Stănciulescu, Starea prozei. Ceața, de Tania Nicolescu, Poeme Poeme de Nicolae Băciuț, Dumitru Ichim, Radmila Popovici, Violeta Deminescu, Oameni pe care i-am cunoscut. Maria Magdalena Crișan, de Veronica Pavel Lerner, Biblioteca Babel. Cezar Curiel, traducere de Elisabeta Boțan, Reinaldo Arenas, traducere de Alice Valeria Micu, Daniel Montolo, traducere de Elisabeta Boțan, Luis de Gongora, traducere de Petru Solonaru și Cristian Pavel, Jurnal de călătorie. Am văzut sfârșitul lumii, de Alexander Bibac, Întoarcerea la Saint Gervais, de Octavian D. Curpaș, Vatra veche dialog cu Pavel Cușu, de Ben Todică, Vatra veche dialog cu Michaela și Alexander Rustandi, de Ioan Barbu, Biblioteca Babel. Arjan Caliço, traducere de Nicoleta Calina, Carte poștală. Chiriaș la bloc în marea metropolă, de Anica Facina, Interferențe culturale. „Post scriptum" la Alcalá, de Elisabeta Boțan, Interferențe. André Cruchaga, lumi și suburbii, de Elisabeta Boțan, Curier, Cenaclul Literar „Nicolae Băciuț", de Luminița Boboc, Lumea lui Vasile Larco, Literatură și film. Trenul lui Simenon, de Alexandru Jurcan, Film. „Exodus - zei și regi", de Ben Todică, Teatru. Cehov, Livada de vișini, de Cristian Ioan, Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO), de Zeno Fodor, Mici artiști mari: Elleny Pendefunda, de Suzana Fântânariu-Baia, Starea prozei. Musca în lapte, Sâmbătă, la furat, de Oleg Carp.

Ilustrația numărului: Elleny Pendefunda.

Lasă un comentariu