ROMÂNIA ROASĂ DE ȘPAGĂ, MITĂ, ȘPERȚ ȘI CIUBUC!

Distribuie pe:

Trist, dar adevărat, România zilelor noastre este omorâtă de spagă în orice domeniu al vieții social-economice, iar fenomenul este atât de răspândit și de periculos încât afectează întreaga societate. Piața de șpagă din jurul nostru este foarte largă, o vedem cu toții, în fiecare zi, în comentariile și dezvăluirile de pe la posturile naționale de televiziune: fonduri europene, învățământ și educație, poliție, jandarmerie și penitenciare, utilități publice, justiție, sănătate, taxe, impozite și urbanism, partide politice etc. Președintele Curții de Conturi, fost prim-ministru al României, domnul Nicolae Văcăroiu, cu cărțile pe față, abilitat să vorbească în această direcție, bun cunoscător al problemelor economice, la un moment dat spunea: „Din 100 de lei bani publici 40% dispar pe diferite căi!" Care sunt aceste căi? Multe (...). Dosarele Microsoft și al Retrocedărilor, companiile „off-share", caracatița fostului PDL, afacerea din rețeaua medicamentelor pentru bolnavii de cancer etc., etc.

Nu contează că este judecător, polițist, doctor, om de afaceri ori simplu funcționar aflat în spatele unui ghișeu, unii dintre aceștia își mânjesc mâinile! Se știe, se aude și se vede „cine împarte parte-și face", murdărindu-și mâinile până-n coate cu smântâna banilor publici, până chiar și în orășelul nostru mic de provincie pustiit, dezvelit și gol! (...) Ce să mai spui atunci de numele mari, primari, consilii generale, guvernanți și parlamentari, miniștrii și secretari de stat, amintite și fotogenic zugrăvite în presă: judecătorul Ștefan Mustață, Viorel Hrebenciuc, Dorin Cocoș, Alina Bica, Sorin Blejnar, Cristian David, Elena Udrea, Miron Mitrea, Roberta Anastase, Gheorghe Ștefan, Adrian Videanu etc., etc., înalți funcționari ai statului român.

Unde am ajuns? (...) Cinismul trivial și disprețul față de popor este transfigurat în iubire de țară, față de cei umiliți și mulți, mistifică adevărul și abstractizează cetățeanul. Dosarul achizițiilor de licențe Microsoft și de software, calculatoare pentru școli, deschis de DNA, acuză nouă foști miniștri de neglijență în serviciu, trafic de influență sau de faptul că ar fi pretins și primit mită de milioane de dolari de la câștigătorii contractelor, punând în prim plan haosul și lipsa de transparență a achizițiilor făcute de către stat, perpetuate de-a lungul anilor. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vor audia în calitate de martori în perioada următoare aproximativ 40 de foști miniștri și înalți funcționari din Guvern.

Democrația de cumetrie face din popor propriul său stăpân doar în timpul alegerilor, adică atunci când aceștia își aleg stăpânii pentru ca apoi să-l umilească pe tot timpul guvernărilor „liber alese". Guvernele noastre sacrifică poporul în serviciile lor și nu invers, în serviciul poporului. Șnapanii unui guvern au uitat istoria, își ignoră neamul, au părăsit Biserica, fură. Șnapanii Guvernului următor devin complici, înăbușă afacerea, golesc viața colectivă de conținut și totul reintră în tăcere. „Nu e nimic mai imoral decât să pari om de treabă tocmai atunci când ești necinstit" (Cicero). Adesea oamenii de treabă care există în toate partidele habar nu au de existența acestor „nerușinări" în zeama infectă în care se îneacă zgomotele tuturor afacerilor răsunătoare și putrezesc orice sancțiuni.

Sperăm și suntem optimiști că odată cu reformarea partidelor politice imperios necesară, scăpați de hăhăitul, mașinațiile, machiavelismele clicii băsiste, noua Administrație Prezidențială și de ce nu un nou Guvern să ne aducă oameni de treabă, la baza activității cărora să fie: moralitatea, profesionalismul, inteligența, bunul simț, conștiinciozitatea, consecvența, eficiența, imaginația, inspirația logică, optimismul, perseverența, responsabilitatea, tactul, voința, comunicarea, credibilitatea și curajul.

Lasă un comentariu