CASE NOI ȘI FRUMOASE, DRUM DE ACCES VECHI ȘI DETERIORAT

Distribuie pe:

Aflată la doar câțiva kilometri de Târgu-Mureș, comuna Livezeni a devenit o tentație pentru cei care au dorit să scape de tumultul orașului, să trăiască în liniște și să respire aer curat. Astfel, mulți târgumureșeni și-au cumpărat terenuri în zonă și și-au construit case confortabile, cu speranța că vor beneficia, prin implicarea autorităților locale, și de utilități: rețele de apă și de canalizare, de gaz metan și de energie electrică. Anii, însă, au trecut, dar unii dintre nou-veniți așteaptă încă să fie incluși printre cetățenii cu drepturi depline ai comunei.

Utilități, din fonduri proprii

Este și cazul a nouă familii, domiciliate toate în Livezeni la numărul 187 (căruia, pentru diferențiere, i s-a alăturat pentru fiecare locuință câte o literă). După ce și-au construit casele, oamenii s-au tot rugat de Primărie să li se asigure și lor utilitățile. Prima lor solicitare scrisă datează din 2 martie 2010, prin care roagă Primăria să fie incluși în planul de extindere a rețelei de apă și canalizare „aceasta și datorită situării noastre geografice la un nivel în care apa din fântâni s-a dovedit insuficientă necesităților casnice și igienice curente", explică ei.

În plus oamenii le amintesc edililor: „După cum bine știți, atât rețeaua de gaze naturale, cât și cea electrică au fost extinse pe propria noastră cheltuială, iar calea de acces a fost realizată, de asemeni, prin eforturi financiare proprii (peste 9.000 de lei, până în prezent). Întrucât la ora actuală întreținerea căii de acces depășește posibilitatea noastră de intervenție, vă rugăm să vă orientați atenția și asupra posibilității de a investi în reabilitarea acestui drum de acces, ceea ce ar aduce ulterior și alte persoane dornice să realizeze construcții în această zonă. În prezent, accesul este deosebit de dificil, fiind aproape imposibil pentru intervențiile în situații de urgență (pompieri, salvare, poliție). Până acum, nici echipele de salubritate nu au ajuns în această zonă". Deși la finalul cererii, oamenii adresează mulțumiri anticipate, ei susțin că, de aproape cinci ani, nu au primit niciodată vreun răspuns din partea Primăriei.

Este chemată în ajutor și Prefectura

În această situație, ei revin, în martie 2014, cu o nouă adresă către Primărie, solicitările fiind, în mare parte, aceleași ca și în urmă cu patru ani, cu accent pe repararea drumului. Cum nici de această dată nu au primit din partea administrației locale vreun răspuns clar, la sfârșitul lunii ianuarie 2015, noii cetățeni ai comunei Livezeni au ajuns cu jalba la Prefectura județului Mureș.

Pe lângă vechile doleanțe, oamenii adaugă că, în sfârșit, în toamna anului trecut, a fost extinsă rețeaua de apă și pe strada loc. Dar...„în urma acestor lucrări, drumul reabilitat de noi a fost deteriorat și mai tare". În plus, le-a fost „botezată" și strada, aceasta primind denumirea „Capelei", nou prilej de nemulțumire pentru locui-torii acesteia. „Considerăm incorectă procedura Primăriei prin care s-au stabilit denumirile străzilor din Livezeni, fără a fi consultați și cetățenii".

Strada Capelei - un drum desfundat

Ajunși de curând la fața locului, chiar dacă era o zi mohorâtă de iarnă, nu ne-a fost greu să constatăm frumusețea din jur, orizontul larg care ți se deschide în fața ochilor, aerul proaspăt și curat. Păcat că, după ce am intrat pe „strada„ Capelei, mașina a patinat în toate direcțiile, atât din cauza denivelărilor, cât și a pământului scos din șanțurile pentru rețeaua de apă și lăsat pe margine, de unde s-a împrăștiat pe drumul aflat în pantă. Pentru a reuși să intre cu mașinile în curți, oamenii și-au improvizat podețe din paleți de lemn sau simple „frâne„ care să împiedice alunecarea. „Nu ne dorim neapărat o stradă asfaltată, dar măcar să fie una pietruită și bine întreținută. De ani de zile ne chinuim singuri cu întreținerea acestui drum, dar acum s-a deteriorat rău din cauza lucrărilor la rețeaua de apă și nu ne mai descurcăm fără implicarea Primăriei", ne spun oamenii.

De la Primărie, vești bune!

Domnul Vasile Tătar, primarul comunei Livezeni, ne spune că are cunoștință de problemele oamenilor și că acestea se vor rezolva în curând. „După realizarea rețelei de apă, au apărut astfel de probleme (de deteriorare) pe mai multe străzi din comună. Pentru readucerea drumurilor la starea inițială este responsabilă firma care a executat lucrările. Am discutat cu reprezentanții firmei și aceștia au promis că vor reface partea carosabilă imediat ce condițiile meteorologice permit acest lucru. Chiar în aceste zile, au adus piatra necesară și, cum permite vremea, se vor ocupa de refacerea drumurilor. De altfel, Primăria nu a achitat și nu va achita ultima factură către firmă până când aceasta nu va reface toate drumurile afectate.

În ceea ce privește nemulțumirea față de denumirea străzii Capelei, îmi pare rău, dar oamenii de pe stradă au venit cu propunerea, iar noi am acceptat. S-au făcut ședințe pe străzi și oamenii au decis asupra denumirii".

* * *

Să sperăm că această primăvară le va aduce tuturor cetățenilor comunei Livezeni condiții decente de viață, că doar se află la numai o aruncătură de băț de reședința de județ. 

Lasă un comentariu