Bani cu ghiotura în demararea proceselor, o cale mai mult sau mai puțin transparentă

Distribuie pe:

La demararea unor procese între Primărie, Consiliu Local și terțe entități, primarul este abilitat ca, în marja de 130.000 -150.000 de euro, să încheie contracte de asistență juridică, doamna consilier Marieta Fintoc solicitând aprobarea unui amendament, conform căruia condițiile actuale să fie valabile până la finele anului în curs. Ori, în situația în care se negociază un contract de asistență juridică și se stabilește un onorariu pe dosar, uneori procesele sunt duse mai mult de un an.

Cineva din Primărie spunea: „Contractul de asistență juridică nu poate fi încheiat numai pe anul în curs, serviciul juridic își are efectul prin negocierea onorariului achitat pe seama exercițiului bugetar anului în curs". În consecință, s-a revenit cu un amendament prin care „prezenta hotărâre este valabilă până la finele anului. Avocații care au fost angajați au depus în instanță adrese de încetare a valabilității contractului. S-a venit cu inițiativa promovării unui proiect de hotărâre, în care să se menționeze, în situația în care avocatul angajează o cauză, să se negocieze onorariul pe dosar, iar în momentul în care avocatul angajează o cauză la instanța pentru care a fost angajat duce procesul până la finele anului. Contractele de asistență juridică pentru care se plătește onorariu sunt valabile până la finalizarea cauzei, hotărârea fiind valabilă până la 31 decembrie a fiecărui an, după care se revine cu o nouă hotărâre, prin care contractul de asistentă juridică își prelungește valabilitatea până la terminarea procesului".

Iulian Sârbu a solicitat ca, până la proxima ședință, să se prezinte o informare detaliată pe anul 2014 privind cauzele în care, ca parte în proces, a fost antrenat Consiliul Local, Municipiul Sighișoara, Primăria și o situație din care să rezulte cauzele admise, procesele pierdute, rata de succes. Se solicită și ofertele făcute de Primărie, în condițiile în care avocaților autohtoni nu li se aduce la cunoștință despre existența acestor procese, expertize cadastrale, care ar putea fi efectuate de cei îndrituiți ca specialiști locali cu aceeași pregătire și calificare de specialitate. Ar trebui formulate asemenea oferte și aduse la cunoștința baroului avocaților din Sighișoara, întrucât în prezent se constată angajarea discreționară a unor case de avocatură, avocați, specialiști în domeniul cadastral de aiurea, în detrimentul unei transparențe totale de reprezentare avocațială. Consilierul Adrian Burlacu a vorbit, la adresa avocaților sighișoreni, ca despre niște inși care reazemă pereții judecătoriei, un prejudiciu de imagine deplasat care nu-i face cinste. La rându-i, se știe cât îi este spuzită farba de atâtea afaceri care l-au dus în zona incompatibilității declarate de ANI.

Lasă un comentariu