Toți românii plătitori de taxe și impozite sunt membri de partid!?

Distribuie pe:

Mi-am amintit că am urmărit, cu totul întâmplător, la un anumit post tv că, în luna decembrie 2014, Guvernul României a virat în contul unor partide politice niște sume ce se ridicau, dacă bine îmi aduc aminte, la vreo câteva sute de mii de lei! Am rămas pur și simplu surprins. Și mi-am pus întrebarea, ca orice naiv: cum se poate? Ce are Guernul României cu partidele politice pentru a le da bani? Mai corect zis, ce au banii publici, pe care guvernul îi obține, prin tot felul de taxe și impozite încasate de la români, cu partidele politice? Adică, cu alte cuvinte, toți cei vreo 18-20 de milioane de români, din care cei mai mulți sunt plătitori de taxe și ipozite, sunt - vrând-nevrând - membri ai diferitelor partide, cărora le plătesc obligatoriu cotizație lunară!

Dorind să mă dumiresc, cât de cât, cum devine chestia cu tâmpenia asta, am căutat și am găsit că, într-adevăr, totul se face cât se poate de legal. Există o lege - Legea nr. 334 din 17 iulie 2006, care se referă la finanțarea partidelor politice. La Art.3, lit. d, se prevede că această subvenționare se face și de la bugetul de stat, fără a depăși însă 0,04 la sută din veniturile de la buget. Partidele care se străduiesc să promoveze mai multe femei - nu e clar dacă în funcții de conducere, ori ca simple membre de partid - vor putea primi un procent mai mare decât cel arătat mai sus.

Există, desigur, și criterii după care se fac aceste subvenții. Nu multe, doar două: a. în funcție de numărul de voturi obținut la alegerile parlamentare; b. în funcție de numărul de voturi obținut la alegerile locale.

În schimb, sunt cu mult mai numeroase destinațiile pentru care respectivele partide pot folosi sumele obținute indiferent cum, inclusiv cele prevăzute la Art.3, lit d. Iată câteva dintre acestea: întreținerea sediilor, cheltuieli cu personalul, presă și propagandă, activitate politică, deplasări în țară și în străinătate, telecomunicații, cheltuieli cu delegații străine, cotizații plătite la organizațiile politice internaționale din care fac parte, achiziții de bunuri mobile și imobile, probleme de protocol etc.

După ce m-am dumirit eu cu cele de mai sus, am rămas o vreme ,,în suspans", cum se spune, neputând deloc găsi o logică elementară. Nu mă întreb cine o fi votat o asemenea lege, că nu puteau fi alții decât onorabilii noștri parlamentari. Cu ceea ce nu pot fi de acord este faptul cum și cu ce drept aceștia mă obligă pe mine și pe ceilalți români să devenim membri de partid? Au ei vreun drept să hotărască o astfel de neghiobie? Cum politrucii respectivi să se plimbe prin țară și prin străinătate pe banii contribuabilor?

Nu contest faptul că sunt aleșii noștri, că noi i-am trimis acolo ca să ne reprezinte și să facă legi folositoare țării și nouă, locuitorilor săi. Nu pot contesta nici dreptul lor de a ne face legi și de a ne pune biruri - în interesul național, nu? țara are nevoie de bani. De bani mulți, din care să se înfrupte toți nemernicii constituiți într-o clică de hoți și de delapidatori! De unde să fure și să delapideze dacă nu din banii țării, adică din banii noștri?

Dar ca să ne oblige să plătim, adică să subvenționăm partidele politice, asta nu o mai pot pricepe și nici accepta. Păi cei care vor să-și facă partide - și, slavă Domnului, nu sunt puțini! - să-și facă partide pe banii lor, ori pe banii celor care vor neapărat să-i sponsorizeze. Cei care nu sunt în stare să se mențină, să dispară de pe scena politică a țării! Dar să dispară imediat! Fiindcă poporul român - din care fac parte oameni de toate condițiile sociale, unii care de abia își pot plăti taxele, impozitele și medicamentele - nu are nicio obligație să dea bani pentru astfel de grupuri și grupușoare ,,politice". Iar Legea 334 din 17 iulie 2006 este o lege ilegală și neconstituțională, motiv pentru care trebuie să fie declarată nulă.

Cer tuturor românilor să luăm o poziție comună și să cerem ca această lege să fie declarată nulă și neavenită, aducând o gravă atingere tuturor locuitorilor țării. E nevoie, cred, să sesizăm Curtea Constituțională asupra acestei fărădelegi!

Lasă un comentariu