CIOCOLATA NE MENŢINE MINTEA TÂNĂRĂ

Distribuie pe:

Cercetători italieni de la Universitatea L'Aquila, citaţi de descopera.ro, susţin că flavanolii (element prezent în proporţie mare în cacao) ameliorează funcţiile cerebrale la vârstnici.

„În cadrul studiului nostru, am efectuat teste pe un grup de participanţi cu vârste cuprinse între 61 şi 85 de ani, fără deficienţe cognitive problematice (cu numai câteva slăbiciuni legate de vârstă). Au fost alcătuite trei grupuri, în funcţie de consumul zilnic de flavanoli (sub formă de băuturi pe bază de ciocolată). În primul grup, oamenii consumau o doză mare (1 gram pe zi), în al doilea, o doză medie (500 de miligrame), iar în al treilea, o doză mică (50 de miligrame).

Flavanolii sunt antioxidanţi prezenţi în proporţie mare în cacao, dar şi în ceai, vin roşu şi o serie de legume şi fructe (struguri, cireşe, caise, zmeură, cartofi cu coajă, prune, căpşuni, pere).

Au fost evaluate capacităţile cognitive (memoria, judecata, rezolvarea problemelor, atenţia, luarea deciziilor) ale participanţilor înainte şi la două luni de la experiment, o atenţie sporită fiind acordată funcţiilor executive (care joacă un rol cheie în gestionarea timpului şi a spaţiului, în adaptarea la evoluţia unei situaţii). Rezultatul analizei arată că cei care au consumat cantităţi de flavanoli de la medii la mari au prezentat o ameliorare semnificativă a parametrilor avuţi în vedere.

În plan fizic, s-au constatat rezultate mai bune în privinţa rezistenţei la insulină şi a presiunii arteriale. Aceste două elemente ar putea explica îmbunătăţirea observată în funcţiile cerebrale. În orice caz, putem afirma că sursele alimentare bogate în flavanoli pot contribui la menţinerea creierului în formă bună, la orice vârstă", declară oamenii de ştiinţă italieni. 

Lasă un comentariu