Bilanţ al preşedintelui Iohannis după 100 de zile la Cotroceni

Distribuie pe:

„Ieri s-au împlinit 100 de zile de când sunt preşedintele României. Această perioadă este un prim pas către România pe care o construim împreună", a afirmat Iohannis într-o postare pe Facebook.

„Politica externă se face pentru cetăţeni şi în interesul cetăţenilor. La Paris i-am invitat pe investitorii francezi să vină în România cu încredere. În Germania am spus că românii care muncesc acolo sunt o pierdere pentru România şi un câştig pentru Germania. Vom construi o Românie în care cei plecaţi se vor întoarce acasă. (...) România susţine parcursul european al Republicii Moldova şi eforturile de reformă de la Chişinău", a precizat şeful statului în postarea sa.

Preşedintele a subliniat că la toate întâlnirile cu liderii UE susţine intrarea României în spaţiul Schengen, argumentând aceasta prin faptul că nu accept „o Europă cu două viteze", iar ţara „are dreptul la prosperitate ca oricare alt stat al UE".

În ceea ce priveşte acţiunile sale în politica internă, Iohannis menţionează discuţiile cu partidele politice şi relaţia cu Parlamentul.

„Am cerut partidelor politice un calendar al sesiunii parlamentare în legătură cu trei mari priorităţi. Acestea sunt legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, legea votului prin corespondenţă şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentare. (...) Numai o reformă profundă a clasei politice ne poate asigura că nu vom mai repeta niciodată trecutul, aşa cum îl descriu dosarele fostei Securităţi", a afirmat şeful statului.

Totodată, preşedintele a evocat şi poziţia sa privind necesitatea recuperării banilor pierduţi de stat în urma actelor de corupţie, apreciind că acest lucru „este obligatoriu" şi că din aceşti bani se pot construi şcoli şi spitale.

„Despărţirea de trecut înseamnă o investiţie în viitor. În ţara noastră se construieşte cel mai puternic laser din Europa. Laserul de la Măgurele va contribui, printre altele, la tratarea unor boli incurabile şi la cercetări care pot salva vieţile multor oameni. Când i-am vizitat pe copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Fundeni am înţeles ce înseamnă cu adevărat să nu te dai bătut în faţa suferinţei", a mai spus Iohannis.

 

Lasă un comentariu