Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„CU TOATĂ CULTURA ŞI CIVILIZAŢIA ADUNATE PÂNĂ ACUM, OMENIREA ESTE ÎNCĂ NU NUMAI MINORĂ, DAR DE-A DREPTUL ÎN BÂNGUIELILE PRUNCIEI, ATÂTA TIMP CÂT A PUS ÎN PRACTICĂ ATÂT DE PUŢIN CUVINTELE LUI DUMNEZEU DIN SFÂNTA SCRIPTURĂ".

Simion Mehedinţi (1869-1962) a fost academician, geograf şi geopolitician. Spirit filosofic, format la şcoala lui Titu Maiorescu, a desfăşurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor şi cu deosebire al tineretului, prin scrierile şi numeroasele sale conferinţe ţinute în faţa studenţimii române din centrele universitare ale ţării. A făcut studiile în Bucureşti, Franţa şi Germania. Din anul 1915 a fost membru al Academiei Române. A avut un rol important în dezvoltarea gândirii geografice şi geopolitice. S-a preocupat de stabilirea obiectului şi conţinutului geografiei, de precizarea locului ei în sistemul ştiinţelor, de determinarea legilor şi categoriilor geografice şi a metodelor de cercetare în geografie şi geopolitică. A colaborat la numeroase ziare şi reviste: Cuvântul studenţesc, Duminica poporului, Lamura, Natura, Analele Dobrogei ş.a. A fost un spirit de o aleasă formaţie culturală, care a ştiut să îmbine frumos creaţia cultural-ştiinţifică cu renaşterea spiritual-creştin-ortodoxă.

***

„RELIGIA ESTE DIALOGUL ETERN DINTRE OMENIRE ŞI DUMNEZEU".

Franz Werfel (1890-1945), scriitor austriac. Publică nuvele, romane, drame expresioniste care-l fac celebru. A crescut în cercurile evreieşti de limba germană din Praga. Primele lucrări datează din vremea studenţiei. Printre lucrările de succes se numără: Verdi, Agapa absolvenţilor ş.a.

***

„RELIGIA ESTE BAZA EXISTENŢEI OMENEŞTI".

Karl Wilhelm Friedrich von Schllegel (1772-1829), istoric, critic, teoretician german, conducătorul „Şcolii Romantice" de la Jena. Studiază dreptul, matematica, filosofia, medicina şi filologia clasică. În anul 1798 devine docent la Universitatea din Jena. La Paris studiază cultura persană şi indiană şi fondează magazinul literar Europa. Devine Cavaler al Ordinului lui Hristos, iar în anul 1815 este înnobilat.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu