Intermezzo, cu prefectul de Mureş

Distribuie pe:

Într-una din pauzele recentului Festival blues de la Sighişoara, am avut un interlocutor cu totul aparte - prefectul judeţului Mureş, sighişoreanul Lucian Goga: „Mă bucur nespus să văd sighişoreni care îşi găsesc timp pe care să şi-l petreacă în mod extrem de plăcut. În al doilea rând, constat că Sala „Mihai Eminescu" are nevoie urgentă de reparaţii, cred chiar că ar trebui refăcută, astfel încât să arate aşa cum trebuie. Sighişoara era numită cândva, pe bună dreptate, „Perla Transilvaniei", iar edilii sighişoreni trebuie să facă tot posibilul să revină la acel standard. Noi, sighişorenii, avem avantajul de a fi moştenit un patrimoniu valoros - cetatea şi celelalte obiective turistice - pe care avem datoria de a-l întreţine şi promova pe toate căile, una din aceste căi fiind cultura".

Poate nu era contextul cel mai propice de a-i pune prefectului şi alte întrebări, dar nu m-am putut abţine să nu îi cer opinia în legătură cu şcolile profesionale, desfiinţate ca şi numeroasele capacitaţi de producţie ale industriei uşoare. Referitor la acest aspect, prefectul a răspuns cu amabilitatea-i cunoscută: „Am spus şi cu altă ocazie, chiar nu demult, la întrunirea cu membrii CLIMM-ului sighişorean, că îmi este teamă ca, din cauza lipsei de oportunităţi, copiii noştri să plece, iar Sighişoara să ajungă un oraş de pensionari. Nu aş vrea să se întâmple acest lucru, trebuie să facem tot ce ţine de noi şi să uzăm de toate pârghiile ca Sighişoara să ajungă acolo unde a fost dintotdeauna, acolo unde îi este locul".

Rep.: Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, v-aţi gândit să trageţi un semnal de alarmă cu privire la lucrările de reabilitare a căii ferate? Ca fost constructor, sunt deranjat de ritmul extrem de încet în care se derulează, atât cele care privesc lucrările la cele două tuneluri ce vor străpunge Hula Daneş şi Dealul Chipului, care durează de mai bine de doi ani, cât şi pasajul podului de trecere aflat la ieşirea din Sighişoara spre Mureş. Domnule prefect, ce se întâmplă cu aceste obiective, le urmăreşte cineva din partea Prefecturii, a Consiliului Judeţean, a ministerului de resort?

Prefectul de Mureş: „Sunt convins că aceste lucrări, odată demarate, au termene de execuţie şi finalizare precise. Cu siguranţă, o să urmăresc ca aceste termene de finalizare să fie respectate. Trec şi eu de două ori pe zi peste acel pasaj în lucru şi o să folosesc prerogativele pe care le am pentru a face demersurile necesare la Ministerul Transportului, voi face tot posibilul ca aceste termene să fie respectate. Din punctul meu de vedere, aici este cheia: respectarea termenului de finalizare stabilit odată cu primirea finanţării.

Rep: La un moment dat, ar putea apărea tot felul de acte adiţionale la contractele încheiate, cu suplimentări bugetare care de care mai înflorite, iar termenele de finalizare cu siguranţă vor fi decalate…

Prefectul de Mureş: „Aveţi dreptate, pe linia finalizării construcţiilor începute, o să urmăresc cu siguranţă acest lucru pentru că intră în atribuţiile mele. Am certitudinea că lucrurile vor intra pe făgaşul normal, rămân extrem de optimist. Această ţară are un potenţial extraordinar, aşa cum lesne se poate constata, iar semnalele în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei sunt extrem de pozitive. Cu certitudine, viitorul acestei ţări aparţine generaţiei tinere şi stă în puterile noastre să creăm acel cadru în care fiecare tânăr să-şi afle rostul şi împlinirea în viaţă" a conchis prefectul judeţului Mureş.

Lasă un comentariu