Olimpici din toată ţara, în Aula Magna a Universităţii „Petru Maior"

Distribuie pe:

Aula Magna a Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş a găzduit, joi, 9 aprilie, simpozionul cu tema Literatura română şi provocările canonului, organizat în colaborare cu Institutul de Studii Multiculturale Alpha.

Manifestarea, moderată de prof. univ. dr. Iulian Boldea, decanul Facultăţii de Litere a Universităţii, se înscrie în contextul desfăşurării, în aceste zile, la Târgu-Mureş, a Olimpiadei Naţionale de Limba şi Literatura Română. De altfel, publicul a fost format din zeci de liceeni, veniţi din toate colţurile ţării pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie.

În cadrul simpozionului, au prezentat comunicări ştiinţifice: prof. univ. dr. Cornel Moraru, prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, conf. univ. dr. Luminiţa Chiorean, lector univ. dr. Dumitru-Mircea Buda, dr. Mariana Gorczyka.

Pe cât de generoasă, pe atât de controversată, tema propusă a fost abordată din varii unghiuri de vedere, în efortul de a clarifica deplasările de orizont valoric şi estetic ale noţiunii de canon literar, mai ales în contextul actual al multiculturalismului şi globalizării. Transformarea canonului literar de la o perioadă la alta, criteriile de selecţie a scriitorilor care „ajung" în manualele şcolare, prezenţa/absenţa din programele de studiu a unor autori din diaspora sau aparţinând minorităţilor naţionale, relaţia scriitor-operă-cititor-critic literar, principiul contiguităţii în ierarhia valorilor, „canonul ca etichetă", perspectiva cronologică sau anistorică de abordare a conceptului - sunt chestiuni de strictă specialitate ale teoriei literare, asupra cărora cei chemaţi să se pronunţe sunt, desigur, filologii.

În calitate de… simpli ziarişti, nu putem decât să constatăm că, în vremuri dominate de kitsch, de aroganţa non-valorii, de superficialitatea rostirii, de „copy-paste"-ul scrierii, de mutilare a limbii române - un amfiteatru al unei universităţi de elită, plin până la refuz de tineri olimpici, este un semn şi o speranţă că (încă) nu e totul pierdut!

Lasă un comentariu