Consecinţe ale schimbărilor climatice…

Distribuie pe:

Agenţia Europeană pentru Mediu şi Grupul interguvernamental de experţi ONU pentru schimbări climatice au publicat recent mai multe modele care încearcă să preconizeze cum vor arăta diferite zone de pe planetă în următoarea sută de ani, dacă fenomenul încălzirii globale nu va fi stopat.

Pentru România, materialele arată că zona costieră, de la Vama Veche la Sulina, va fi afectată de creşterea nivelului oceanului planetar. Sub ape ar putea ajunge, de asemenea, întreaga Deltă a Dunării, iar zona de luncă dintre Tulcea şi Galaţi (situată de o parte şi de alta a fluviului) ar urma să devină o imensă mlaştină, Dunărea urmând să fie mult mai lată. În restul Dobrogei, însă, fenomenul deşertificării ar putea lua amploare, mii de hectare urmând a fi lovite de ariditate. Zona de nord a ţării, atât Moldova, cât şi Transilvania sunt ameninţate de furtuni şi viituri, iar regiuni întinse din judeţele Olt, Dolj, Gorj şi Banat vor deveni deşertificate.

De aceea - deloc întâmplător - la Copenhaga, unde a avut loc conferinţa internaţională de mediu, politicieni şi experţi din toată lumea au încercat să ia măsuri pentru combaterea principalului fenomen responsabil de schimbările climatice: emisiile de gaze cu efect de seră. UE a parafat deja un acord de reducere cu 20% a acestor emisii până în 2020.

Lasă un comentariu