Amintiri, amintiri CU VETERANUL IOAN CEPOI

Distribuie pe:

Atunci când am fost transferat „forțat" la Târgu-Mureș de Consiliul de Miniștri - Centrala ISCIR din Inspectoratul Bacău (unde eram șef cu delegație, având în subordine și regiunile Suceava și Iași din cauza lipsei de inspectori de specialitate), aveam un scop precis: acela de a înființa Inspectoratul ISCIR zonal.

Când am ajuns la Târgu-Mureș eram dezorientat, atât ca zonă de activitate, cât și datorită necunoașterii limbii maghiare. Un prețios ajutor am primit de la Laboratorul de Metrologie, aflat pe strada Lupeni, de la domnul Ioan Cepoi și ai lui băieți, tineri metrologi.

Zilele trecute, mi-am amintit de fostul meu coleg și i-am dat telefon, să aflu ce mai face. Spre surprinderea mea, am aflat că domnul Ioan Cepoi, acum în vârstă de 91 de ani, sărbătorea Ziua Veteranilor de Război, în compania altor veterani, care l-au vizitat acasă ca să îl felicite, aducându-i flori și șampanie. Mi-a povestit că, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, el și un frate, originari din Basarabia, se aflau pe un aerodrom militar, când i-a chemat comandantul și le-a spus că trebuie să se întoarcă în URSS. Fratele său a ascultat, a ajuns până în Siberia, unde a decedat.

În schimb, Ioan Cepoi nu a cedat, dar a acceptat să se înscrie voluntar pe fronturile din Ardeal. A ajuns în Cehoslovacia, până în munții Tatra. S-a întors sănătos și întreg la trup, așa cum este și acum, un bărbat înalt și chipeș.

I-am zis că bine a făcut doamna lui că a pus mâna pe el și l-a făcut bărbatul ei, pentru că au trăit în armonie deplină. Fetița lor, care își vizita tatăl la laboratorul de pe strada Lupeni, a ajuns om important în meseria ei.

I-am urat domnului Cepoi la mulți ani și m-am oferit să îl vizitez acasă, pentru un interviu mai amplu. Cu modestia-i bine cunoscută, mi-a spus că pentru el este suficient și o mare cinste dacă îi amintesc numele în ziarul „Cuvântul liber", al cărui abonat este de când se știe, apreciindu-i în mod deosebit pe Lazăr Lădariu, Ioan Husar, Ioan Cismaș și alții din redacție, cărora le transmite, cu această ocazie, stimă și considerație. 

Lasă un comentariu