Mircea Diaconu și „patrimoniul rănit"

Distribuie pe:

Așa cum ne-a promis anul trecut înainte de alegerile parlamentare europene, Mircea Diaconu a încălecat pe șeaua aceluiași ARO de culoarea lămâii și a luat drumul țării, oprindu-se preț de câteva vorbe și la Sighișoara.

În Cetatea Sighișoarei, a fost întâmpinat cu aceeași bucurie a revederii, împărtășită deopotrivă de Mircea Diaconu - ajuns în Parlamentul European, și de cei care au crezut în șansele lui de izbândă. De data aceasta, a venit cu un scop concret - identificarea surselor de patrimoniu material și imaterial, care nu au fost valorificate până în prezent.

„Este lăudabilă dorința de informații a Parlamentarului European, sunt încă multe lucruri care nu se cunosc, având posibilitatea accesării de fonduri în vederea necesarelor intervenții și reparații", a spus parlamentarul.

Cetatea Medievală a Sighișoarei suferă, prin intervențiile neprofesionale făcute, putându-se constata la tot pasul neîndemânarea celor care au lucrat la pavajul străzilor din cetate. Unul dintre locuitorii cetății a declarat că unul dintre întreprinzătorii cu veleități comerciale cu orice preț a scos de la baza Turnului cu Ceas cantități uriașe de blocuri de piatră, făcând într-una din încăperi un fel de bazar comercial. Dar cine să vadă?

În antiteză, parlamentarul european Mircea Diaconu ne-a povestit despre vizita întreprinsă în orășelul spaniol Albarracin, aflat în regiunea Aragon, unde pe osatura unor construcții medievale se află un întreg oraș restaurat, pe când la noi în mare parte sunt făcute lucrări de mântuială, fără a se păstra specificul materialelor folosite. În opinia sa, este necesară crearea unor școli de meserii tradiționale, în care tinerii să-și afle vocația de păstrători ai vechilor bresle. Printre altele, și-a propus ca vechile mine romane de la Roșia Montană, după o cercetare prealabilă amănunțită, să fie puse în valoare, făcând din acea zonă una de turism cultural. În acest sens, și-a propus un experiment prin care oamenii locului cu același specific să fie duși într-un schimb de experiență în locuri asemănătoare din alte părți ale Europei, în acest fel putându-se crea punți de legătură care ar conduce la premisele unor abordări benefice în ceea ce privește ridicarea economică, prin crearea locurilor de muncă în turism. „Cercetările arheologice în acele zone încărcate de istorie, cu urme romane, trebuie făcute cu mult discernământ. Patrimoniul e al tuturor și dacă nu-l avem, indiferent de culoarea politică, suntem niște proști" a conchis, cu năduf, europarlamentarul Mircea Diaconu, adăugând că există riscul să se piardă tutela UNESCO pe acele situri istorice lăsate de izbeliște.

„Sighișoara va fi o preocupare permanentă, dar nu în sensul rău al cuvântului. Doresc să mă implic în revitalizarea acestui sit istoric medieval, pe care îl socotesc a fi o bijuterie pe coroana întregii țări. Trebuie să fie perfectă, trebuie făcut totul ca model de restaurare, Sighișoara e o mină de aur care își așteaptă descoperitorii. Cel mai ușor și eficient de finanțat sunt itinerariile culturale, ceea ce înseamnă cuprinderea întregii zone cu cetățile săsești fortificate, e o logică de urmat când faci o promovare de orice", a spus Mircea Diaconu.

În luna iulie, Mircea Diaconu va reveni la Sighișoara, iar până atunci este necesară instituirea unui dialog permanent între factorii de răspundere din administrația publică locală și societate civilă, oameni proveniți din toate categoriile sociale, pentru aflarea acelor punți de legătură comune care să ducă la accesarea de fonduri în vederea reabilitării întregii cetăți.

„Sunt foarte multe linii de finanțare, oportunități care nu se cunosc în România. Voi încerca să încropesc un fel de tabel al lui Mendeleev, un fel de schemă a informațiilor, în care vor fi trecute căile de urmat în vederea traducerii în limba română a diverselor directive, diverselor oportunități care să faciliteze accesarea proiectelor pe diferiți indicatori de patrimoniu cultural", a promis europarlamentarul.

 

Lasă un comentariu