Amenzi de până la 5.000 de lei pentru părinții care nu anunță activitățile plătite ale copiilor!

Distribuie pe:

Din 14 mai 2015, părinții ai căror copii câștigă bani din activități culturale, artistice, sportive, publicitare și de modeling sunt obligați să anunțe acest lucru la serviciul public de asistență socială, în caz contrar ei riscând amenzi de până la 5.000 de lei.

Potrivit HG nr. 75/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 115, din 13 februarie a.c., părinții sunt obligați ca, înainte de începerea activității copiilor, să informeze serviciul public de asistență socială că aceștia vor câștiga bani.

Concret, informarea se face prin depunerea unei note, însoțită de: copia certificatului de naștere sau a actului de identitate al copilului (după caz); copii ale actelor de identitate ale părinților; copia actului de identitate al însoțitorului (dacă este cazul); certificatul medical (eliberat de un medic pediatru), prin care să se ateste dacă minorul este apt pentru a desfășura activitatea în cauză; avizul psihologic, prin care să se precizeze dacă particularitățile psihice ale copilului îl recomandă pentru activitatea în cauză, dacă acesta a fost informat, în funcție vârstă și gradul de înțelegere, și dacă este de acord cu participarea la activitate, precum și recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă; avizul medicului sportiv (pentru copiii care de participă la activități sportive de performanță), plus recomandări speciale privind durata activității și activitatea continuă; adeverință din partea unității de învățământ la care este înscris copilul (dacă activitatea este prestată în perioada programului școlar).

În plus, în cel mult zece zile lucrătoare de la începerea activității copilului, părinții trebuie să transmită serviciului public de asistență socială o copie certificată (conform cu originalul) a contractului încheiat cu organizatorul activității.

Atentie! Copilul trebuie să fie însoțit de un adult pe toată durata prestării activităților. Acesta poate fi, atât unul dintre părinți, cât și o persoană desemnată de aceștia sau de organizator. Dacă însoțitorul desemnat nu își respectă atribuțiile, acesta riscă să fie amendat cu sume cuprinse între 5.000 și 8.000 de lei.

Totodată, dacă organizatorii nu respectă condițiile impuse pentru desfășurarea activităților de către copii (printre care, obligația să asigure asistență medicală și acces la cabine, vestiare, spații igienico-sanitare, spații de recreere și odihnă), riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Lasă un comentariu