CALITĂŢILE ŞI VICIILE FIINŢEI UMANE DIN PERSPECTIVA VIEŢII COTIDIENE (XIII)

Distribuie pe:

Aceste reflecţii legate de calităţile şi viciile umane le-am selectat din peste 300 de cărţi celebre din marea literatură clasică universală.

De data aceasta voi dedica laşităţii o maximă, deoarece laşitatea o găsim la foarte multe fiinţe umane.

LAŞITATEA

Laşii se dau de multe ori amabili, dar laşii sunt isteţi şi lipsiţi de un caracter nobil - trebuie, deci, să te fereşti întotdeauna de isteţimea lor deoarece îţi pot cauza multe lucruri rele.

LAUDA

Mai bine să te laude altul decât să te lauzi singur. E uşor de lăudat sau de criticat ceea ce nu trebuie; şi una şi alta provin dintr-un caracter rău. Cel care se grăbeşte să se laude singur găseşte rapid cine să râdă de el.

Ce frumos e să nu te lauzi şi să nu fi lăudat, dar să meriţi a fi lăudat! Mulţi sunt lăudaţi după moarte, fără să fi avut parte de laude pe lumea aceasta, deşi o meritau.

LĂCOMIA

Lăcomia e un fenomen specific societăţii noastre ce i-a dus la pierzanie pe mult mai mulţi lacomi decât pe oameni înfometaţi. Aceştia au râvnit voit să aibă o parte mult mai mare decât li se cuvenea.

Lacomii luptă prin orice mijloace josnice să aibă averi şi bani mulţi, câştigaţi pe nedrept, dar nu îşi dau seama că nimeni nu cade mai iute în nenorocire ca acela care râvneşte la bunul altuia. Din lăcomie provine mânia şi răutatea, tot din ea apare pierzania şi rătăcirea - lăcomia e pricina faptelor rele.

LEGEA

Poporul trebuie să lupte pentru apărarea legilor bune ca pentru un zid de apărare. Niciodată nu vor fi respectate legile într-un stat unde nu există frica de pedeapsă. Marele orator şi filozof Demostene spunea că legile sunt sufletul statului; căci după cum corpul lipsit de suflet cade, tot aşa un stat se prăbuşeşte dacă nu există legi bune în el. La ce folosesc legile deşarte fără moravuri bune?

LENEA

Încă de la început lumea este urâtă, dar în cele din urmă este de mulţi iubită. Dar să nu uităm că lenea este marele duşman, care stă înăuntrul nostru. Leacul cel mai bun împotriva lui este silinţa. Cel care este activ nu va ajunge să cerşească niciodată şi nu va pieri ca un leneş.

LIBERTATEA

Nu există muritor care să fie liber, căci sau e robul banilor sau al destinului, iar poporul şi legile statului îl opresc de la a face ce vrea el.

Dumnezeu nu vrea să facă totul pentru noi pentru a nu ne lua liberul arbitru. Tocmai de aceea i s-a dat omului, în luntrea sa fragilă (viaţa de toate zilele) vâsla în mână, ca să nu asculte de capriciul valurilor, ci de voinţa judecăţii sale.

 

Lasă un comentariu