CANICULA FAVORIZEAZĂ EDEMUL CEREBRAL

Distribuie pe:

Profesor dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România, citat de descopera.ro, a atras atenția, la Școala Internațională de Vară de Neurologie de la Eforie Nord, că temperaturile extreme (canicula) pot provoca nu numai insolație, ci chiar și edem cerebral (creștere în volum a creierului. Craniul fiind rigid, edemul cerebral antrenează o hipertensiune intracraniană, care se traduce prin paralizii, vome, dureri de cap sau comă și poate fi mortal).

„Există foarte multe studii, mai ales pe animale, care demonstrează că hipertermia, în combinație cu diverse alte tipuri de patologii (cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau bolile cardiovasculare), prin cumul de comorbidități, poate accentua leziuni la nivelul sistemului nervos central, mergând până la edem cerebral.

Organismul este conceput în așa fel încât, atunci când este expus la temperaturi suportabile sau la radiații solare puternice de scurtă durată, să își poată menține o temperatură optimă. Procesul prin care se asigură acest echilibru se numește termoreglare, transpirația fiind esențială în acest angrenaj, însă transpirația excesivă cauzează deshidratarea.

În cazul expunerilor îndelungate la soare pe timp de caniculă, organismul se supraîncălzește, iar metodele proprii de răcire nu mai funcționează, producându-se insolația, la care sunt predispuse persoanele care suferă de boli cardiace, acute sau cronice, persoanele supraponderale și cele care se confruntă cu probleme endocrinologice sau de metabolism. În cazul insolației, se produce vasodilatația la nivel cerebral, produsă de căldura excesivă, care poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrală.

Recomand ca, în perioadele caniculare, oamenii să consume cel puțin doi litri de lichide pe zi, fără să aștepte să apară senzația de sete, și cât mai multe fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii), deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă", ne sfătuiește președintele Societății de Neurologie din România. 

Lasă un comentariu