ROMÂNII ÎNTRE 18 ȘI 39 DE ANI - LA CONTROL OBLIGATORIU

Distribuie pe:

Din toamna acestui an, românii sănătoși, cu vârsta curpinsă între 18 și 39 de ani, vor fi obligați să efectueze un control preventiv o dată la doi ani, iar în cazul în care medicul de familie va suspecta existența unei boli, respectivii pacienți vor face câte un control anual și vor beneficia de investigații pentru stabilirea diagnosticului.

Măsura este prevăzută în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale de bază (pentru asigurați) și minimale (pentru neasigurați), precum și în contractului-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014 - 2015, având ca scop aflarea stării de sănătate generală a populației, prevenirea unor boli încă din stadiul incipient și reducerea costurilor mari de tratament.

Totodată, copiii vor fi supuși unor consultații preventive pentru identificarea tulburărilor de creștere și dezvoltare și a riscurilor specifice pe grupe de vârstă și sex. Consultațiile vor fi realizate la externarea din maternitate și la o lună, la domiciliul copilului. Apoi, consultațiile vor fi realizate la două, patru, șase, nouă, 12, 15, 18 și 24 de luni, iar ulterior, până la 18 ani, vor fi făcute anual.

Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 2 ani, 3 ani, 4 ani și 5 ani cuprinde, printre altele, evaluarea practicilor nutriționale (anamneza nutrițională adresată părinților) și consiliere pentru o alimentație sănătoasă și un comportament alimentar sănătos al întregii familii, profilaxia rahitismului (numai în perioadele reci ale anului), evaluarea dentiției și igiena orală, administrarea de fluor pentru profilaxia cariei dentare, evaluare și consiliere pentru activitatea fizică, pentru dezvoltarea neuro-psiho-emoțională și identificarea eventualelor deficiențe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului.

Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 6 ani, 7 ani, 8 ani, 10 ani și 11 ani cuprinde și screening-ul obezității, prin utilizarea indicelui de masă corporală (IMC) și evaluarea dezvoltării pubertare. Consultația preventivă a copiilor la vârsta de 12 ani, 13 ani, 14 ani, 15 ani, 16 ani și 17 ani cuprinde, pe lângă examinările privind dezvoltarea acestora, consiliere și screening pentru depistarea eventualelor infecții cu transmitere sexuală (ITS), după începerea vieții sexuale, screening-ul depresiei, informarea fetelor și părinților privind beneficiile vaccinării opționale anti-HPV, consiliere privind stilul de viață sănătos (activitate fizică, nutriție, fumat, alcool, droguri, violență), cât și consiliere pentru planificare familială, pentru adolescenții care și-au început viața sexuală.

În pachetul de bază, sunt introduse și consultații de monitorizare activă pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă și boala cronică de rinichi.

Pentru cei care nu se prezintă la controalele obligatorii, Ministerul Sănătății intenționează să aplice sancțiuni.

 

Lasă un comentariu