În ultimii ani, SUTE DE COPII ADOPTAȚI ȘI-AU CUNOSCUT PĂRINȚII BIOLOGICI

Distribuie pe:

Dintr-un raport al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), reiese că, din anul 2007 până în prezent, 495 de copii, adoptați internațional, și 210, adoptați național, au dorit să afle date despre părinții lor biologici. Cele mai multe cereri au venit din Franța (peste un sfert), Statele Unite ale Americii, Malta, Italia și România.

„Până în prezent, au fost soluționate peste 60 la sută din totalul cererilor formulate de către persoanele adoptate, prin punerea persoanei adoptate în legătură cu familia biologică. Celelalte cereri reprezintă cazuri a căror soluționare este în lucru, cereri incomplete, în care solicitanții nu au prezentat suficiente date pentru inițierea demersurilor, cazuri în care persoanele adoptate nu cunosc identitatea părinților biologici și pentru a căror soluționare este necesară o acțiune preliminară în instanță, cazuri în care rudele biologice sunt decedate sau locuiesc în străinătate, ori au refuzat să fie puse în legătură cu persoana adoptată sau alte situații.

Modalitatea de soluționare a cererilor primite de la persoane adoptate internațional diferă în funcție de tipul de solicitare. Astfel, persoanele adoptate care nu cunosc identitatea părinților biologici și solicită dezvăluirea identității lor trebuie să se adreseze mai întâi instanței, pentru a obține aprobarea accesului la informații privind identitatea părinților biologici. Pot depune cerere la instanță doar persoanele care au dobândit capacitate deplină de exercițiu. Persoanele adoptate se vor adresa instanței în a cărui raza teritorială se află domiciliul sau, dacă au domiciliul în străinătate, Tribunalului București (conform art. 68 din Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicată) și pot fi reprezentate de un avocat. În cazul în care instanța admite cererea, persoanele adoptate pot solicita sprijinul instituției noastre pentru obținerea informațiilor dorite.

În situația în care persoanele adoptate cunosc identitatea părinților biologici și doresc contactarea acestora sau a familiei biologice, ANPDCA, în colaborare cu alte autorități din România, face demersuri pentru identificarea persoanelor care urmează să fie contactate și le furnizează consiliere privind implicațiile unor astfel de întâlniri.

Totodată, în situația în care persoanele adoptate solicită informații privind istoricul personal, acestora le pot fi furnizate informații generale din dosarul de adopție.

Procedura de soluționare a cererilor variază de la caz la caz, dar durata medie este de aproximativ 5,5 luni", precizează ANPDCA, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Lasă un comentariu