Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Abia acum conştientizez că nu istoria, cu al său trecut rigid, mă poate face să înţeleg prezentul, ci numai cunoaşterea viitorului prin cea mai înaltăştiinţă posibilă-teologia, ştiinţa despre Dumnezeu. Nicăieri în altă parte, atât de clar, nu sunt elucidate mai exact, ca înţelepciunea lui Dumnezeu şi nu a oamenilor, misterele esenţiale ale existenţei umane: începutul creaţiei, sensul vieţii umane, raiul şi iadul după moarte, sfârşitul lumii, judecata, Împărăţia lui Dumnezeu".

Costel Neacșu profesor, ziarist şi consilier parlamentar, licenţiat în Teologie, Istorie şi Filosofie. Pasionat de fascinanta artă a scrisului, a publicat mai multe cărţi, pe mai multe teme: teologie, filosofie, literatură, istorie. Este dublu laureat al Premiului Ligii Scriitorilor din România, fiind distins cu Medalia „Notre Respect" - Amabasador 2011 a Trustului de Presă „Ambasador", la Gala Premiilor Naţionale - Târgu-Mureş.

Este membru în Liga Scriitorilor, filiala Cluj-Napoca, precum şi în Uniunea Ziariştilor Profesionişti.

„Creştinismul este o religie a normalităţii". „Dumnezeu există, eu L-am întâlnit".

Andre Frossard (1915-1995), După terminarea liceului, studiază artele decorative, iar mai târziu se înscrie în Legiunea de Onoare. După război a fost redactor-şef al revistei „Temps prezent", editorialist. A scris 20 de cărţi şi peste 15.000 de articole, majoritatea de inspiraţie religioasă. În anul 1987 a fost ales membru al Academiei Franceze.

***

„O, mare mângâiere e neclintita credinţă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi omul care e pătruns de credinţa aceasta, şi care rabdă cu mulţumire cele mai grele lovituri ale sorţii şi se simte înălţat prin durerile ce le suferă".

Ioan Slavici (1848-1925), scriitor, jurnalist şi pedagog român, membru corespondent al Academiei Române. Opera literară a lui Slavici este influenţată de viaţa satului ardelean. A fost considerat de criticul George Călinescu, un „instrument de observaţie excelent" al mediului rural, „oferind în nuvelele sale poporale şi în studiile sale o frescă a moravurilor, a comportamentului oamenilor în funcţie de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ţinutei, îmbrăcăminţii, vorbirii şi gesturilor".

L-a cunoscut pe Poetul Nepereche Eminescu la Viena, iar la îndemnul acestuia a debutat cu comedia „Fata de birău" în anul 1871. Printre cele mai importante scrieri ale sale se numără romanul „Mara", nuvelele „Moara cu noroc" şi „Pădureanca", iar memoriile sale publicate în volumul Amintiri, apărut în 1924, au o importanţă deosebită pentru istoria literaturii române.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu