Sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Alba Iuliei

Distribuie pe:

Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului" de la Recea a găzduit în data de 3 august 2015 întâlnirea anuală a stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor de la mănăstirile din Eparhia Alba Iuliei. În cadrul acestui eveniment au fost abordate o serie de aspecte duhovniceşti cu caracter practic, în lumina cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „La sârguinţă, nu pregetaţi; cu duhul fiţi fierbinţi; Domnului slujiţi." (Rom. 12,11)

Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, urmată de slujba de Te Deum. La ora 11.00 a avut loc deschiderea propriu-zisă a sinaxei, prezidată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, moment urmat de cuvântul Înaltpreasfinţiei Sale şi de intervenţii pe tema aleasă, ce se încadrează în tematica generală a Anului Omagial 2015, dedicate misiunii parohiei şi mănăstirii azi. De asemenea, în cadrul discuţiilor care au urmat, au fost dezbătute aspecte duhovniceşti şi administrative curente, metode prin care vetrele monahale pot şi trebuie să rămână faruri luminoase pentru orientarea spirituală a lumii, precum şi probleme de actualitate, ce afectează într-o formă sau alta mănăstirile din Arhiepiscopia Alba Iuliei.

Prezent în mijlocul nobilelor feţe monahale, Ierarhul nostru le-a aşezat în suflete un cuvânt părintesc, în care a subliniat importanţa grijii pentru mântuirea sufletului şi rolul deosebit de important pe care monahismul îl are în revigorarea duhovnicească a societăţii româneşti contemporane. Adresându-se celor prezenţi, Arhipăstorul nostru a spus: „Ne-am adunat astăzi la Mănăstirea Recea de Mureş pentru a prezenta şi dezbate diverse subiecte privind viaţa de fiecare zi din mănăstirile şi schiturile Eparhiei noastre. În ele se cuvine să domine «unicul necesar», adică grija de mântuire a sufletului nemuritor. Prin săvârşirea cu evlavie a slujbelor liturgice şi printr-o vieţuire pe linia principiilor evanghelice, monahii şi monahiile pot contribui la redresarea spiritual-morală a societăţii contemporane, care se îndreaptă cu grăbire spre haos, nebunie şi impas. Conştienţi de rolul fundamental pe care-l avem în viaţa neamului nostru, nu trebuie să slăbim în eforturile noastre duhovniceşti. În acest sens, este bine să luăm aminte la îndemnul paulin: «În râvnă, nu pregetaţi, fiţi arzători cu duhul; pe Domnul slujiţi-I» (Rom. 12, 11). Trăind conform voturilor monahale, noi, călugării, vom fi adevărate santinele ale Bisericii lui Hristos, iar monahismul va reprezenta un semn al Împărăţiei cereşti în mijlocul lumii răscumpărate".

Salba de 42 de aşezăminte monahale din Eparhia Alba Iuliei reprezintă spaţiul luminos şi sfânt, în care oameni de o mare frumuseţe sufletească, călugări şi călugăriţe, fraţi şi surori de mănăstire, îşi trăiesc viaţa în totalitate înaintea Feţei lui Dumnezeu. Prin dăruire şi ascultare, prin diferite renunţări şi prin curăţie, aceştia luptă împotriva patimilor, înaintează smerit spre mântuire şi ard în rugăciune nu doar pentru a trăi mai deplin în Dumnezeu, ci şi pentru lumea care suferă, înstrăinată de Cel ce este „Calea, Adevărul şi Viaţa" (Ioan 14,6). Hotărârea de a trăi o viaţă îngerească şi de a trece constant din starea de păcat în starea omului aşa cum l-a gândit Dumnezeu înainte de a zidi lumea, devine realitate cu ajutorul harului lui Dumnezeu şi sub povăţuirea duhovnicilor, la care se adaugă sprijinul sufletesc şi material al părinţilor stareţi şi al maicilor stareţe, ce îşi desfăşoară misi-unea din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu.

Această consfătuire cu stareţii, stareţele şi părinţii duhovnici reprezentând mănăstirile şi schiturile Arhiepiscopiei Alba Iuliei se organizează conform hotărârii Sfântului Sinod din şedinţa de lucru din 5-6 iulie 2005, pentru analizarea problemelor specifice, schimbul de experienţe duhovniceşti şi adoptarea de măsuri adecvate, în scopul îmbunătăţirii vieţii monahale. 

Lasă un comentariu