CUM PUTEM DORMI BINE ÎN NOPŢILE CANICULARE

Distribuie pe:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia că aproximativ 20% din populaţia globului suferă de tulburări ale somnului în perioada de vară, iar mortalitatea în rândul persoanelor cu vârste de peste 75 de ani creşte cu 20,1% cu fiecare grad care depăşeşte maxima diurnă de 36 de grade Celsius.

Şi, totuşi, cum putem dormi, în nopţile caniculare?!

„În Egiptul antic, oamenii stropeau lenjeria de pat cu apă rece pentru a dormi mai bine şi a combate valul de căldură. Există însă trucuri mai moderne, prin care putem combate canicula. Cearşafurile din bumbac se pot pune într-o pungă de plastic şi lăsate câteva minute la frigider sau în congelator. Nu se vor menţine reci toată noaptea, dar ne vor ajuta să adormim. De asemenea, se poate umple termoforul (recipient plat din cauciuc, care iarna se umple cu apă caldă) cu apă rece, pentru a răci patul.

O altă metodă este plasarea ventilatorului în dreptul geamului, pentru a nu lăsa aerul cald să intre în cameră, iar în dreptul paletelor se plasează un bol cu gheaţă sau cu apă foarte rece, pentru ca jetul de aer să fie mai proaspăt. Totodată, un cearşaf umed plasat în faţa geamului ar putea fi de ajutor.

Importantă este şi pijamaua, care trebuie să fie cât mai lejeră, dar mult mai bine este pentru persoanele care preferă să doarmă dezbrăcate. Compresele cu apă rece (dar nu foarte rece!), aplicate în zonele mai sensibile, precum gâtul, coatele, călcâiele sau în spatele genunchilor, ajută şi ele.

Cel mai bine este ca, atunci când este foarte cald, să dormi singur în pat, deoarece, dacă dormi alături de altă persoană, căldura corporală creşte, iar lenjeria de pat devine insuportabilă. Un duş cu apă călduţă înainte de culcare va reduce temperatura corporală. Nu sunt indicate duşurile cu apă rece, întrucât acestea produc o senzaţie rapidă de bine de moment, dar cu timpul vom simţi mult mai rău căldura din cameră. Picioarele trebuie să fie menţinute reci, deoarece căldura intră prin extremităţi. Trebuie bine spălate înainte de culcare şi ţinute descoperite în timpul somnului.

O cină uşoară, cu salată, este de ajutor. Trebuie evitate cu orice preţ mesele copioase înainte de culcare, care obligă corpul să producă un surplus de căldură pentru a putea fi digerate. O mâncare de legume, un iaurt sau o salată sunt perfecte pentru serile de vară. Şi, mai ales, beţi multă apă pentru a evacua căldura din corp.

Stingeţi complet luminile şi aparatele electrocasnice. Înlocuiţi becurile incandescente cu cele fluorescente compacte, care produc aceeaşi lumină, dar folosesc a cincia parte din energie şi emană mai puţină căldură", ne îndeamnă OMS, citată de Agerpres.

Lasă un comentariu