Mănăstirea Lăpuşna, în rugăciune cu poezia

Distribuie pe:

A răsunat din nou murmurul poetic pe Valea Regilor de la Lăpuşna, acolo unde poeţii şi scriitorii, iubitorii culturii s-au reunit spre a mai sfinţi o dată locul cu creaţiile literare pornite din suflet.

Festivitatea de premiere a avut loc la la Mănăstirea Lăpuşna, fiind premiaţi autorii cu cărţi apărute în 2014-2015, la secţiunea „volume tipărite", în foişorul de lângă Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae" ce datează din 1779, biserică montată de Moise din Iernuţeni - 24 iunie 1937, cu sprijinul regelui Carol al II-lea, în apropierea Castelului Regal de vânătoare.

Amănunte despre Biserica din Lăpuşna, am primit de la părintele Arsenie care a făcut deschiderea evenimentului începând cu o rugăciune, apoi ne-a relatat istoria frământată a locului, a vorbit despre renovarea şi întreţinerea bisericii care e construită din stejar, în alternanţă cu elemente de molid îmbinate în coadă de rândunică. A felicitat autorii şi organizatorii care au pus suflet în toate cele trebuincioase spre bunul mers al evenimentului. Sorina Bloj director al Bibliotecii „Petru Maior" din Reghin, doamna care face din cântec poezie, a urat bun venit premianţilor, şi a citit din poezia sa religioasă.

Nicolae Băciuţ a făcut referire la poezia religioasă, la dorinţa creatorilor acestui gen de poezie, care caută libertatea interioară, fiind un argument al opţiunii individuale. „Sunt merinde de drum", a spus domnia sa, „poemele religioase scrise cu inima". „În lumea literară, a mai spus domnia sa, satisfacţii prea mari nu există, iar gloria e trecătoare, dacă nu e susţinută de valoare. Nevoia de poezie religioasă este parte a credinţei. Nevoia de Dumnezeu a devenit cântec".

Emoţionante au fost recitările domniei sale din creaţiile proprii şi din Radu Gyr.

La înmânarea diplomelor, domnul Nicolae Băciuţ a prezentat fiecare autor în parte, menţionând că, din punctul de vedere al domniei sale, „nu sunt posibile clasamente în literatură ca în sport, deoarece spiritualitatea şi cuvintele sub care se găseşte sufletul fiecăruia nu pot fi aranjate pe un podium. Nu noi alegem cuvintele, cuvintele ne aleg cel mai adesea pe noi. Sub fiecare cuvânt se găseşte iertarea".

Dintre autorii premiaţi, din considerente organizatorice, au fost invitaţi o parte dintre cei de la secţiunea volume. Aceştia au avut ocazia să se prezinte, să vorbească despre creaţiile persoanle şi să recite din acestea.

În cadrul festivităţii a fost lansată şi cartea: Monica Ana Ştefănescu - „Dorothea şi domnul Will", prezentată de Ion Popa, scriitor şi jurnalist braşovean.

Manifestarea a cuprins şi prezentarea de către subsemnata revistei „Creneluri Sighişorene" nr. 6, care cuprinde jurnalul de evenimente al cenaclului cu acelaşi nume de la Sighişoara.

A cântat pricesne Marioara Popovici din Răstoliţa, iar interpretul de muzică folk Traian Comşa de la Sighişoara a făcut să-i răsune chitara pe toată Valea Regilor.

Domnul Gârbu Petru de la Râciu a prezentat în mod special „Argila Albastră" şi beneficiile ei terapeutice, încântat că se află printre creatorii frumosului sufletesc.

Terapia prin cultură e foarte de folos fiecărei persoane, însă o doamnă deosebită, şi anume Sorina Bloj, director al Bibliotecii „Petru Maior" din Reghin, sprijinită de Primăria Reghin, a avut grijă ca fiecărei persoane aflate la eveniment să nu-i lipsească nimic pe timpul şederii la castel, de la prezenţa la gimnastica de dimineaţă, la conferinţe, prezentări de carte, program artistic, masă şi cazare, a fost ca un foc viu ce arde neîncetat cu toată dragostea şi dedicaţia pentru semenii care valoare transmit, valoare găsesc.

Mulţumirea tuturor participanţilor a fost vădită mai ales pentru cadrul natural în care am fost primiţi ospitalier şi în care creatorii au avut inspiraţia de a pregăti alte lucrări pentru concursul din anul următor.

Lasă un comentariu