„Conducătorii României nu au nevoie de medici şi profesori, ci de miliţieni, securişti, procurori şi judecători, deoarece…

Distribuie pe:

…Fără ăştia nu ne-ar putea călări!"..., spunea un analist politic!

Asta-i realitatea, câtă vreme aproape 19.000 de medici numără grupul de pe Facebook intitulat „Medici gata de grevă generală". Ce reclamă ei? Salarii decente! Asta şi în condiţiile în care, în ultimele luni, elita politică şi slujbaşii ei şi-au mărit - fără neruşinare - lefurile şi pensiile la un nivel la care alţi salariaţi din sistemul bugetar sau din mediul privat nici nu visează. Dovada: indemnizaţiile unui grup de 69 de demnitari - printre care figurează, se putea altfel: Klaus Iohannis, Victor Ponta, Valeriu Zgonea ş.a. - au crescut cu 300-350%. În plus, Ponta a format o comisie care pregăteşte achiziţionarea a două aeronave de protocol pentru demnitarii români.

Asta după ce noul şef al statului (cu salariu mărit, de 15.000 de lei pe lună), se va instala într-o vilă de protocol a cărei renovare va costa circa 900.000 de euro! Asta, da, un alt fel de politică.

Ce medici, ce profesori, „potop de bani pe casta politicienilor", cum titra, de curând, Ev.Z.

Or, pe acest fond al neruşinării guvernanţilor, Ziarul Financiar ne atrăgea atenţia asupra următorului aspect: România cheltuie 6,3 la sută din PIB pentru siguranţa naţională şi ordine publică. Faţă de 3,7 la sută, media UE. Ceea ce înseamnă „stat poliţienesc", cum se exprima autorul, câtă vreme, Germania alocă 3,6 la sută din PIB, iar Danemarca, doar 1,7 la sută pentru instituţiile de forţă!

Ce relevă cifrele de mai sus? Că stăpânii României nu au nevoie de medici şi de profesori - se duc în străinătate când au nevoie - ci de miliţieni, securişti, procurori şi judecători, fără de care nu ne-ar „putea călări", cum preciza un comentator, care viza faptul că, pe când era preşedinte, Traian Băsescu şi-a tratat coloana vertebrală la o clinică universitară din Viena, iar, mai recent, premierul Victor Ponta a apelat la serviciile medicale ale unei clinici din Istanbul, pentru a-i fi reparat un genunchi. Deşi chirurgia ortopedică românească este eminent reprezentată. Dar, nu doar cei doi, căci în ultimii zece-cincisprezece ani, nu am auzit de vreun demnitar, de vreun şmecher de partid şi de stat - cum se exprima Mirel Curea, într-un comentariu - care să aibă copii la studii în România, sau să apeleze pentru el şi familia lui la serviciile medicale din sistemul românesc. De ce? Pentru că, dacă este vorba de pielea lor, tot ceea ce declară şi ne spun pe la televiziuni - despre aşa-zisa reformă din sănătate - este o demagogie crasă, o minciună ordinară. Oare şi aceasta să fie explicaţia faptului că, în loc să avem peste 30.000 de medici în spitale, avem doar circa 13.500, că ceilalţi au plecat afară?

Se pare că, cel puţin aparent, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a reacţionat cu privire la criza din Sănătate, izbucnită pe fondul nemulţumirilor salariale. „Am văzut în aceste zile reacţia medicilor şi voi face tot posibilul ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit", a scris Bănicioiu pe pagina lui dintr-o reţea de socializare.

A anunţat, de asemenea, că pentru a găsi soluţii de majorare a veniturilor medicilor şi cadrelor medicale se va întâlni săptămâna aceasta cu premierul Victor Ponta, cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate.

Cu ce „soluţii" se vor solda discuţiile, vom afla, probabil! De un lucru ar trebui, însă, să ia aminte guvernanţii: „Cu sănătatea nu te joci! Că, indiferent de câţi bani ai avea, Moartea te ajunge din urmă!", cum îi spunea un medic unui pacient…

Lasă un comentariu