Festivalul „Văii Gurghiului" la a X-a ediţie pe Platoul Fâncel

Distribuie pe:

La un deceniu de la prima ediţie a Festivalului „Văii Gurghiului", evenimentul devenit tradiţie în judeţul Mureş a marcat un nou succes. Profitând de vremea bună, cu mult soare, organizatorii au avut parte de un asalt de vizitatori care s-au bucurat de evenimentele şi expoziţiile oferite, de mâncarea tradiţională, portul şi obiceiurile populare specifice zonei.

Deschiderea oficială cu invitaţi speciali

Sâmbătă, 28 august, a avut deschiderea oficială a evenimentul la care au luat parte reprezentanţii primăriilor de pe Valea Gurghiului: prefectul Lucian Goga, ministrul Mircea Duşa, directorul general din cadrul Ministerului Agriculturii şi dezvoltării Rurale Viorel Morărescu, deputatul Vasile Gliga, primarul comunei Gurghiu Liviu Boar, primarul comunei Ibăneşti Vasile Dumitru Dan, primarul comunei Hodac Valentin Iacob, consilierul local din Reghin Daniel Gliga, vicepreşedinţii CJ Mureş Ovidiu Danciu şi Szabo Arpad, diferiţi invitaţi de la nivel naţional. „Dumneavoastră scoateţi costumele populare, le purtaţi cu mâdrie şi demnitate pentru a le duce în viitor. Nu trebuie să uităm de strămoşii noştri şi obiceiurile noastre, să fim mândri şi demni că suntem români.", a declarat prefectul Lucian Goga. Unul dintre omenii locului este deputatul Vasile Gliga, care, îmbrăcat în port naţional şi-a exprimat devotamentul faţă de această superbă zonă şi oamenii ei. „Avem 24 de oaspeţi din Germania care dacă mai înainte eru doar beneficiarii instrumentelor din Reghin, acum au venit să cânte şi au văzut la faţa locului hărnicia românilor şi ne-au spus că pot să manifeste cât de încărcat este sufletul lor aici, pentru că ceea ce avem noi aici, ei nu au la ei în ţară. Ce se simte la platoul Fâncel nu se simte în altă parte a judeţului", a declarat parlamentarul reghinean. Preşedintele al Asociaţiei Comunităţii Văii Gurghiului, primarul Liviu Boar şi-a exprimat bucuria de a inaugura ce-a de-a X-a ediţie continuuă a festivalului. „Astăzi împlinim zece ani şi mărturisesc că nu ştiu cum a trecut acest timp şi ştiu că o mare parte din obiectivele stabilite le-am îndeplinit.", a declarat Boar. Unul dintre românii cu mare dragoste de mureşeni de la conducerea Guvernului, ministrul Mircea Duşa, şi-a arătat prin prezenţă şi acţiunile avute modul în care sprijină cultura şi tradiţiile româneşti din zonă.

„Este a zecea ediţie a acestui festival, apreciat datorită faptului că duce mai departe tradiţia populară românească", a declarat înaltul demnitar.

Cultura tradiţională promovată de Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş

În casa alegorică a CJ Mureş, una dintre cele mai vizitate din cadrul Festivalului s-au putut afla informaţii despre principalele instituţii de cultură din judeţului nostru. Vorbim aici despre Filarmonica de Stat din Tg.-Mureş, Bibilioteca Judeţeană Mureş, Centrul Cultural pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, etc şi anunţul de susţinere a candidaturii municipiului Târgu-Mureş la statutul de Capitală Europeană a Culturii. În plus în cadrul casei alegorice s-au desfăşurat ateliere interactive coordonate de artistul plastic Călin Bogătean, de pictură pe sticlă, împletituri şi cusătură.

Măiestria instrumentelor Gliga

În cadrul Festivalului Văii Gurghiului, de la Ibăneşti, s-a putut admira în timp real modul în care lutierii prezenţi la casa alegorică a Firmelor Gliga din Reghin, modelează lemnul în instrumentele deja celebre în ţară şi peste hotare. „La o vioară, aşa cât e de mică, e foarte mult de lucru şi cea mai fină prelucrare a lemnului e arta realizării viorilor. O vioară bună trebuie în primul rând făcută cu răbdare, apoi ai nevoie să foloseşti material de calitate.", a declarat maestrul lutier Florian Frandeş. În premieră la Festivalul „Văii Gurghiului", un grup de instrumentisti din Germania au încântat publicul cu muzica lor folosind şi instrumentele construite a Reghin de firmele Gliga.

Program pentru toate gusturile

Diferite competiţii au piperat cele trei zile de festival: concursul de fasonat, de pescuit, gastronomic, cros montan. În plus, cele trei zile ale festivalului au adus muzica bună pe scena din Ibăneşti, fie că vorbim despre ansambluri şi solişti populari sau de trupe în vogă de pop-rock sau dance. Vineri au concertat interpreţi populari şi Genţiana&Band, Florin Vos şi Trupa „Coco". Sâmbătă programul a început de la amiază cu reprezentaţii excepţionale ale ansamblurior Hodăceana, Moştenitorii Hodacului, Doina Mureşului, Ansamblul din Vătava şi Ibăşteana, Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu şi Direcţia 5. Duminică au urcat pe scenă interpreţii de muzică populară Nelu Şopterean, Ştefania Pârlea, Mihaela şi Ciprian Istrate, Răzvan Năstăsescu, Florina Oprea, Tudor Furdui Iancu, Iulian Bucur, Cătălin Haşa, Leontina Pop, Doina Oprea, Dorina Grad, Maria Sântean Faghiura, Dumitru Fărcaş şi cunoscutul PUYA şi invitaţii în „Noi să fim sănătoşi tour". Festivalul s-a încheiat cu un superb foc de artificii!

 

Lasă un comentariu