TINERI LUDUŞENI, LA ÎNTÂLNIREA EUROPEANĂ A TINERILOR CREŞTINI ORTODOCŞI - CLUJ-NAPOCA (4-7 SEPTEMBRIE 2015)

Distribuie pe:

Sub deviza „Împreună pentru viitorul creştin al Europei", între 4-7 septembrie 2015, s-a desfăşurat la Cluj-Napoca Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, cu participarea a peste 6.000 de tineri reprezentând atât arhiepiscopiile din toată România, cât şi pe cele ale românilor din străinătate, dar şi invitaţi din Palestina, Siria, Iordania şi Africa. Au fost prezenţi şi tineri din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Polonia şi Slovacia, cu toţi mărturisind apartenenţa la valorile creştine şi fericiţi de a fi împreună în numele lui Hristos.

Această manifestare a fost organizată din iniţiativa Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a ÎPS Andrei, Mitropolit al Ardealului, în colaborare cu Asociaţiile tinerilor creştini ortodocşi din Cluj, cu autorităţile locale şi cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a şi participat la manifestări în toate cele patru zile ale „Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi" de la Cluj.

Protopopiatul Luduş a fost reprezentat la această întâlnire de un grup de 25 de tineri, elevi şi studenţi, reprezentând toate parohiile din oraş, sub îndrumarea profesorilor Cristian Drăghia, Mirela Cozma şi a preotului Ioan Florea din Zau de Câmpie, cu binecuvântarea părintelui protopop Lucian Voşloban.

Manifestările au cuprins în cele patru zile un program de activităţi bogat, cu o puternică încărcătură spirituală, dar şi numeroase activităţi pentru destinderea participanţilor, de cunoaştere şi socializare, descoperirea frumuseţilor oraşului Cluj-Napoca prin vizitarea obiectivelor turistice şi istorice, a muzeelor şi a Grădinii Botanice. A fost plăcută reîntâlnirea cu artişti importanţi ai muzicii româneşti în cadrul concertelor organizate în Piaţa Unirii, ca cel susţinut de formaţia Holograf, de Florin Săsărman, Ducu Bertzi şi Magda Puşcaş, dar şi spectacolul susţinut de Cristian Pomohaci pe scena amenajată în Parcul Mare.

Momentul culminat al manifestării a fost fără îndoială ziua de duminică în întregime, începută cu oficierea Sfintei liturghii de către înalţi prelaţi din ţară şi străinătate, în prezenţa Patriarhului României, PF Daniel, în faţa a peste 6.000 de tineri adunaţi pe platoul din incinta Catedralei Mitropolitane, care şi-au mărturisit credinţa nezdruncinaţi de vremea potrivnică - o ploaie torenţială ce a transformat zona într-o mare de umbrele deschise.

În Cuvântul de învăţătură, PF Daniel aprecia că astăzi: „criza moral-spirituală prin care trece lumea are multe aspecte dureroase: confuzie, relativism moral şi desconsiderarea valorilor tradiţionale, sub pretextul afirmării libertăţii omului modern, instabilitatea familiei, avortul, divorţul şi chiar prostituţia sunt în continuă creştere; conflictul între generaţii, extinderea corupţiei în viaţa societăţii, extinderea violenţei, ca urmare a extinderii setei de câştig, sunt semnalate zilnic de mijloacele media.

În acest context, tineretul trebuie să discearnă în vreme de criză şi confuzie între duhul lui Hristos şi duhul lumii căzute, între libertatea sfântă de a face binele şi libertatea demonică de a face răul, între iubirea sfântă şi iubirea înşelătoare sau ipocrită, cu interes ascuns. Pentru tinerii ortodocşi modele de formare şi de bună vieţuire creştină sunt în primul rând Hristos şi Sfinţii Lui, care au mărturisit şi au trăit deplin credinţa Bisericii în viaţa lor şi au reuşit să învingă, prin înţelepciunea şi smerenia lor, patimile egoiste, greutăţile vieţii şi propriile lor neputinţe. Având nădejde în ajutorul lui Hristos şi al Sfinţilor Lui, vă întâmpinăm, dragi tineri, cu îndemnul de a spori mereu în credinţă şi în fapte bune, cultivând iubirea de Dumnezeu şi de aproapele, în orice vreme şi în orice loc". Spre seară, cei şase mii de tineri au participat la Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană, parcurgând bulevardele oraşului în cântec şi manifestare creştinească, în rugăciune şi comuniune duhovnicească. Speranţele tinerilor pentru o lume mai bună, creştină, au fost înălţate o dată cu sutele de lampioane încredinţate Cerului după lăsarea întunericului.

Luni dimineaţă la Sala Sporturilor a avut loc festivitatea oficială şi emoţionantă de închidere a manifestărilor şi de transmitere a făcliei-ştafetă organizatorilor Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi de anul viitor ce va avea loc în capitala României, la Bucureşti. Cu speranţa că şi anul viitor, tinerii luduşeni vor fi prezenţi la această minunată întâlnire cu Dumnezeu, vă îndemn să-L primim cu bucurie pe Hristos în sufletele noastre şi să-L mărturisim aşa cum au făcut-o şi cei şase mii de tineri la Cluj:

HRISTOS ÎN MIJLOCUL NOSTRU! … ESTE ŞI VA FI!

P.S. Au fost în comuniune la Cluj şi s-au bucurat în numele lui Hristos tinerii luduşeni:

BERCEA ANDRADA, CSAPLAR-CĂLUGĂR CRISTINA, GOLOBOŢI VLAD, VOŞLOBAN DAVID, DUDILĂ EUGEN, FURNEA EMANUELA, GREC IONUŢ, GREC VLAD, MOLDOVAN ADRIAN, OLTEAN DIANA, PROCA MĂDĂLINA, SĂVÎŞCĂ GEORGIANA, ŞUTEU ALEXANDRA CARMEN, CIOBAN VIRGIL SEBASTIAN, RUSU ANA MARIA, DETEŞAN RAUL, CĂLUGĂR CĂTĂLIN, BAGHIU ANDREEA, DEMIAN PETRU, RUS IOANA, NAGY ANDREEA, BUTAŞ DENISA

 

Lasă un comentariu