De cinci ani, la Târgu-Mureş, ancheta în cazul furtului de cărţi bate pasul pe loc

Distribuie pe:

În perioada 1998 - 2007, în judeţul Mureş au fost comise 18 furturi de obiecte cu valoare de patrimoniu, România situându-se pe locul al treilea într-un „top" Interpol privind sustragerile din patrimoniul cultural naţional.

Potrivit dr. Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, la un inventar realizat în 2010, s-a constatat că din fondul Bibliotecii Teleki-Bolyai (instituţie subordonată Bibliotecii Judeţene), au dispărut 538 de cărţi, foi volante şi broşuri, lipsurile acoperind întreaga perioadă de tipărire (începând cu secolul al XVI-lea). Lipsurile nu sunt numai din Fondul Teleki (acesta cuprinzând 40.000 de volume, ci şi din fondurile Bolyai, Turnovski, Dublete, Mixt şi Depozitul Nou. Deşi sesizate în urmă cu cinci ani, autorităţile competente nu au finalizat ancheta în acest caz, motivând că „nu sunt informaţii noi".

Situaţia de la Teleki a fost (re)adusă în atenţia publică de către senatorul de Mureş, Marius Paşcan - vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului României - în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, 24 septembrie. În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii presei, parlamentarul mureşean a anunţat că, recent, a adresat o interpelare viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, sesizându-i trenarea nepermisă a investigaţiilor şi cercetărilor specific poliţieneşti, în privinţa dispariţiei unor cărţi cu valoare de patrimoniu cultural naţional din fondul Bibliotecii Teleki-Bolyai din Târgu-Mureş.

„Nu putem rămâne pasivi în privinţa acestor fapte de natură penală, care prejudiciază patrimoniul cultural naţional. Biblioteca are dintotdeauna un regim de securizare propriu funcţional, restrictiv în privinţa accesului publicului larg, iar cărţile şi documentele nu au dispărut în urma vreunei spargeri, ci treptat, cu complicitatea sau prin implicarea directă a personalului angajat al bibliotecii. Dacă, după cinci ani de la sesizarea dispariţiei a sute de lucrări, încă nu au fost identificaţi cei vinovaţi, atunci consider că în activitatea poliţiei se manifestă o gravă problemă funcţională. De aceea, vă adresez rugămintea să dinamizaţi ancheta în privinţa acestor furturi", se arată în documentul citat.

Reamintim că aspectele semnalate au constituit, în ultimii ani, şi subiectul unor anchete jurnalistice, rămase, din păcate, fără impactul scontat asupra celor care se ocupă de această cauză.

 

Lasă un comentariu