Oameni care au fost… PLUGARUL PETRU FANFAREȚ

Distribuie pe:

Mihail Fanfareț a fost un om vrednic din satul Veța, comuna Miercurea Nirajului. După terminarea cursurilor secundare la Liceul „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș, învață mai departe și ajunge subinginer de drumuri și poduri. De numele lui se leagă încercarea de pietruire a drumului satului, pentru a realiza astfel o legătură cu... lumea. Dar… „Păcat că n-a fost înțeles acel om care a dorit binele satului", spun vârstnicii așezării de pe Valea Nirajului.

Un alt om care a fost în acel spațiu românesc este plugarul Petru Fanfareț. El s-a născut în anul 1889. Urmează cursurile școlii primare în limba maghiară, în Beu, sat megieș cu Veța. Petru Fanfareț își continuă însă studiile la... seral, în școala construită în sat prin anul 1904. Acolo, în 1905 este numit învățător Dumitru Solomon venit pe Niraj din satul Cârțișoara, ținutul Făgărașului. Acesta va institui forma cursurilor serale pentru săteni. Așa ajunge plugarul Petru Fanfareț să învețe și în limba română. Anii trec. Urmează încorporarea, evident în armata maghiară. Va lupta pe frontul Întâiului Război Mondial, de unde se întoarce în anul 1918. Află vestea cea mult așteptată de români. Se va face Unirea cea Mare. La ea va fi prezent și Petru Fanfareț care, la întoarcerea acasă, îi va povesti fiului lui, Petru, cum a fost la Alba Iulia în acea memorabilă zi de 1 Decembrie 1918. „A fost atâta lume, încât dacă din avion ar fi aruncat grâu sau boabe de porumb peste noi, nici una nu ar fi căzut la pământ".

Petru Fanfareț a fost ales primar în satul Veța, onorific însă, deci fără salariu. Asta se întâmpla în anul 1922. Ca și consătenii lui, Petru Fanfareț a trăit ani de bucurie până în 1940, când se instalează din nou stăpânirea maghiară. Pe la 1942, preotul reformat din satul Beu a venit la Veța cu gând de maghiarizare. Așa era porunca. Să se facă și slujba bisericească în limba maghiară. Drept în credința sa, Petru Fanfareț a zis: „Părinte! Noi cu localnicii din satul Beu am fost în relații foarte bune și cred că nu e cazul să ne dușmănim...".

Văzând cât de convingător este Petru Fanfareț, preotul reformat a spus că nu va încerca niciodată să strice prietenia între oamenii celor două sate. Satul Veța a rămas așa cum a fost, iar oamenii, cu credința lor ortodoxă. Petru Fanfareț a fost adeptul bunei înțelegeri, al păcii și al prieteniei, a lucrat pentru ca satul lui să fie scos din acel orizont închis. Colaboratori i-au fost Mihai Oprea, economist, Mihai Nicu, notar, Petru Biriș, funcționar, Ionel Boroș, învățător. Numele acestor vrednici oameni ar merita să fie încrustate pe o placă comemorativă. 

Lasă un comentariu