Înaltpreasfințitul Irineu al Alba Iuliei a oficiat slujba de sfințire a Bisericii din parohia Cipăieni, județul Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 18 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni, de această dată în parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" de la Cipăieni, județul Mureș. Aici, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii, după care, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie.

Izvoarele istorice atestă existența în localitatea Cipăieni a unei bisericuțe din lemn, construită în anul 1670 de către credincioșii români de aici. Actuala biserică a fost edificată în perioada 1924-1927, având formă de navă. A fost construită din cărămidă, cu bolți de lemn, șarpantă din lemn și acoperiș de tablă. Locașul a intrat în renovare generală în anul 2013, executându-se reparații la interior și exterior, acoperiș, turlă etc. A fost înlocuit iconostasul, a fost achiziționat mobilier nou, s-a executat zugrăvirea exterioară a bisericii și a fost dotată cu toate cele necesare în vederea sfințirii. De asemenea, locașul de rugăciune a fost repictat în tehnica fresco de către pictorul Viorel Nimigeanu din Cluj-Napoca.

Apreciind buna rânduială, implicarea totală în viața parohiei și hărnicia pe care Părintele paroh Valer Moldovan le-a pus în slujba casei și turmei lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a acordat rangul bisericesc de iconom. De asemenea, pentru aportul substanțial adus la restaurarea sfântului locaș de închinare și la înfrumusețarea acestuia, binefăcătorii bisericii au primit din partea Arhipăstorului Alba Iuliei Diplome de aleasă cinstire.

***

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a prezidat conferința preoțească de toamnă în protopopiatul Luduș

Luni, 19 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Irineu s-a aflat în mijlocul preoților din protopopiatul Luduș, unde a prezidat conferința preoțească de toamnă. La aceasta au participat toți preoții din parohiile aflate în jurisdicția acestui protopopiat, alături de reprezentanți ai așezămintelor monahale (stareți, starețe și duhovnici). Conferințele preoțești din toamna acestui an au ca temă principală viața marilor noștri duhovnici și modelul sfânt pe care aceștia ni l-au lăsat pentru a-i imita, și poartă titlul: „Chipuri luminoase de păstori duhovnicești români. Suntem epigoni sau imitatori fideli ai lor?".

Lucrările conferinței preoțești au debutat cu oficierea unei slujbe de Te Deum. După aceea, au susținut referate: Părintele Constantin Savu, de la parohia Luduș II, care a vorbit despre Părintele Arsenie Boca și impactul vieții sale asupra creștinilor de astăzi. Părintele Silviu Feier, parohul de la Iernut II, a evocat personalitatea marcantă a Părintelui Ioan Iovan, fostul duhovnic al Mănăstirii Recea de Mureș. Părintele Viorel Ormenișan din parohia Luduș I a abordat viața și învățătura duhovnicească pe care a lăsat-o moștenire urmașilor Părintele Dometie Manolache de la Mănăstirea Râmeț.

Conferințele preoțești din acest an au un caracter practic. În prelegerile lor, preoții încearcă să evoce latura duhovnicească a vieții marilor noștri duhovnici, precum și amprenta pe care aceștia au lăsat-o asupra noastră, a urmașilor, dându-ne pildă bună de a face „lucru de evanghelist" și „slujba noastră deplin" (cf. II Tim. 4, 5). Modelul lor de viață sfântă ne îndeamnă să le urmăm pilda și să lucrăm cu râvnă la mântuirea noastră, păstrându-i în suflete și în rugăciuni ca pe niște icoane vii ale neamului nostru creștinesc.

Conferințele preoțești sunt, de asemenea, un bun prilej pentru preoții eparhiei noastre de a pune în discuție probleme de ordin administrativ, economic, cultural sau social, cu care se confruntă în parohiile pe care le păstoresc. Experiența acumulată în cadrul acestora aduce un surplus de informații și lucruri noi, pe care preoții parohi le pun în fața episcopului, a protopopului, dar și a celorlalți colegi, în vederea îmbunătățirii misiunii pe care o fac în toate direcțiile și pe toate planurile slujirii pastoral-misionare.

Lasă un comentariu