Fascinanta lume a fluturilor tropicali, ediţia a III-a

Distribuie pe:

Pădurile ecuatoriale sunt păduri veşnic verzi datorită precipitaţiilor bogate şi a verii care aici este permanentă. Condiţiile ideale de viaţă au dus la dezvoltarea unei faune şi flore extrem de bogată în specii, practic fiind prima de pe pământ.

Fluturii care trăiesc aici sunt deosebiţi de cei din zonele temperate în primul rând prin culorile puternice, contrastante, adesea cu irizaţii metalice produse de lumină şi mai puţin datorită prezenţei pigmenţilor în solzii care le acoperă aripile uriaşe şi de forme spectaculoase. Dimensiunile deosebite le-au atras denumiri precum aceea de fluturi pasăre.

Colecţia entomologică a Colegiului Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureş s-a dezvoltat continuu, astfel că azi ea adăposteşte pe lângă grupele mari de insecte din fauna autohtonă, utilizate în mod curent în practica didactică, şi insecte coleoptere mari. Acestea, provenite din zonele calde ale globului, sunt spectaculoase prin coarnele şi mandibulele masculilor, şi datorită dimensiunilor pe care le ating şi sunt mult apreciate de copii. Prin strădaniile profesorilor dr. Petru Vasile Istrate şi Cristina Băra, în ultimii doi ani, în luna octombrie au fost vernisate două prime expoziţii de faună entomologică exotică, expoziţii de

fluturi tropicali. Acestea au fost primite cu un real interes din partea elevilor colegiului, fiind vizitate chiar de elevi din judeţ, însoţiţi de profesorii lor.

Anul acesta, expoziţia va fi completată cu fluturi noi, câteva zeci de specii, dintre care se remarcă speciile genului Papilio, fluturi mari, cu aripile prezentând pe faţa superioară desene complicate, cu rol de a-i face greu de distins pe substratul pe care se aşează. Altfel de fluturi prezintă cozi lungi la aripile posterioare, fiind denumiţi adesea fluturi sabie, sau fluturi coadă de rândunică. Se hrănesc cu nectarul florilor colorate, adesea zburând până în coronamentul arborilor uriaşi din jungla Indoneziei.

În noua colecţie vor fi expuse exemplare din speciile Graphium nomius, Graphium policenes sau Papilio phegeus şi Papilio memnon jawanensis. Tot din grupul fluturilor coadă de rândunică fac parte şi Papilio phegeus şi Papilio demoleus.

Fluturii proveniţi din Cuba sau peninsula Yucatan a Americii Centrale se remarcă prin culorile galbene şi portocalii ale aripilor.

Din pădurile Indoneziei vin fluturi spectaculoşi precum Troides eacus şi Troides helena, fluturi cu anvergură mare, cu aripile anterioare negre, iar cele posterioare cu desene complicate pe un fond galben intens. Ei sunt obişnuiţi în colecţiile celor mai pretenţioşi entomologi.

Deschiderea expoziţiei se va realiza în data de marţi, 27.10.2014, orele 11.30, în Sala Festivă a Colegiului Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian'' din Târgu-Mureş, care va fi cu acest prilej gazda unei sesiuni de referate şi prezentări ale elevilor colegiului, pe tema fluturilor tropicali din colecţie.

La acest eveniment cuprins în programul manifestărilor din fiecare toamnă în Colegiul Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian'' sunt invitaţi să participe elevi şi profesori de biologie, iubitori de natură.

Profesorii de biologie care organizează evenimentul, cred că munca dânşilor, ca şi cea a elevilor de a realiza o colecţie ştiinţifică entomologică în incinta unităţii de învăţământ, va atrage elevii pasionaţi înspre studiul ştiinţelor naturii, în particular a biologiei.

Dorinţa lor este ca această colecţie să fie extinsă în anii următori, spre bucuria celor care vor dori să o vadă, elevi din colegiu sau din alte unităţi şcolare.

Lasă un comentariu