Asociaţiile de proprietari, obligate să emită adeverinţe de cheltuieli

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 847, din 15 noiembrie 2015, a fost publicată Legea nr. 277/2015 (care va intra în vigoare astăzi, 18 noiembrie 2015, la trei zile de la publicare) pentru completarea art. 10 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, care oferă proprietarilor de apartamente dreptul de a cere, în scris, o adeverinţă cu situaţia defalcată a cheltuielilor de întreţinere.

Adeverinţa va fi eliberată de preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari şi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor.

Concret, proprietarii vor putea să ceară preşedintelui şi administratorului asociaţiei o adeverinţă cu situaţia cheltuielilor de întreţinere. Aceasta va fi eliberată obligatoriu şi va include cheltuielile defalcate pe datoria de bază şi penalităţi, precum şi modalitatea de calcul a penalităţilor.

Până acum, legea prevedea doar că proprietarii sunt îndreptăţiţi să ştie toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi că pot cere acces la orice document al acesteia.

Iniţiatorii noilor reglementări explică, în expunerea de motive, că legea nu conţine destule dispoziţii referitoare la obligaţiile preşedintelui şi administratorului şi la protejarea drepturilor proprietarilor, astfel că actul normativ recent publicat vine în ajutorul proprietarilor.

Lasă un comentariu