GUVERNUL DACIAN CIOLOŞ S-A PUS PE TREABĂ!

Distribuie pe:

Joi, 19 noiembrie 2015, s-a desfăşurat prima şedinţă a Guvernului de tehnocraţi, condus de primul ministru, independent din punct de vedere politic, Dacian Cioloş.

Aşa cum era firesc, pe ordinea de zi s-au aflat proiecte privind activitatea viitoare a noului Executiv, care a demarat cu o ordonanţă de urgenţă referitoare la stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale (ministere) şi pentru modificarea unor acte normative. Ca urmare a modificării componenţei Guvernului, această ordonanţă prevede modificări de nume, structură sau reorganizare a cinci dintre ministere şi crearea unui nou minister, Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Civic, în scopul de a îndeplini obiectivului de deschidere către societatea civilă, de dezbatere publică, consultare şi crearea canalului de comunicare direct cu societatea civilă, în sens larg.

Printre urgenţele de ordin administrativ, noul premier l-a invitat pe ministrul de Interne, Petre Tobă, şi pe ministrul Transporturilor, Dan Costescu, să facă o scurtă prezentare privind pregătirile de iarnă, solicitând, totodată, organizarea unei reuniuni a comandamentului de iarnă, în vederea analizării în detaliu a stadiului pregătirilor pentru a face faţă intemperiilor.

Pe de altă parte, prim-ministrul i-a solicitat doamnei Aura Răducu, ministrul Fondurilor Europene, o informare legată de situaţia absorbţiei acestora pentru perioada bugetară precedentă, precum şi stadiul pregătirilor pentru următoarea perioadă bugetară. În acest context, s-a decis organizarea unui grup interministerial, condus chiar de prim- ministrul Dacian Cioloş, care va analiza, periodic, stadiul implementării programelor operaţionale finanţate din fonduri europene. Unul dintre secretarii de stat din acest minister va avea ca atribuţii simplificarea administrativă şi relaţiile cu beneficiarii, responsabilitatea acestuia fiind să se asigure că procedurile privind administrarea fondurilor europene vor integra soluţiile cele mai puţin birocratice, folosind în acest sens şi experienţa beneficiarilor de fonduri europene care au realizat deja proiecte. Prima întâlnire a acestui grup va avea loc săptămâna viitoare.

În cadrul şedinţei, s-a anunţat şi s-a dezbătut scoaterea la concurs a posturilor de management în numeroase autorităţi responsabile de gestiunea fondurilor, fiind subliniată importanţa aplicării principiului transparenţei şi profesionalismului în organizarea concursului şi în ceea ce priveşte recrutarea, urmând ca aceasta să se facă doar pe criterii de competenţă tehnică şi managerială şi în condiţii de transparenţă.

Vicepremierul Vasile Dâncu a fost însărcinat să prezinte o primă analiză a cadrului legislativ existent sau în lucru, referitor la transparentizarea şi eficientizarea activităţii administraţiei centrale şi locale şi propunerile de îmbunătăţire a acestora, conform cu obiectivele din programul de guvernare.

Nu în ultimul rând, a fost abordat stadiul pregătirii bugetului pentru anul 2016, ministrul de Finanţe, Anca Dana Dragu Paliu, fiind invitată să prezinte situaţia actuală şi să înceapă de urgenţă discuţiile cu ministerele, pentru a veni cu o primă propunere de proiect de buget în perioada imediat următoare.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a anunţat intenţia organizării periodice de şedinţe informale de Guvern, o primă reuniune în acest sens, care va aborda cu precădere teme economice, având loc azi,

21 noiembrie 2015.

Lasă un comentariu