Dezbateri intense pe Valea Mureșului Superior

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, pe Valea Mureșului Superior, în zilele de sâmbătă și duminică, au avut loc o serie de dezbateri în localitățile Lunca Bradului și Deda, în cadrul Forumului „Transilvania furată". Sâmbătă, 12 decembrie 2015, ora 17.30, la Casa de Cultură din localitatea Lunca Bradului, județul Mureș, dezbaterea pe tema acaparării proprietăților cetățenilor în Parcul Natural Defileul Mureșului Superior de către mafia ariilor protejate, a avut ca scop găsirea de modalități legale de apărare. Au participat jurnaliști din presa scrisă centrală și locală, posturi de televiziune, istorici importanți, juriști de marcă, alături de proprietari de pe Valea Mureșului și autorități locale. De asemenea, au fost prezenți proprietari din Transilvania, confruntați cu situații similare, veniți în sprijinul locuitorilor de pe Valea Mureșului.

Trista poveste a început în anul 2007, odată cu promulgarea Hotărârii Guvernului 1.143 din 18 septembrie 2007, prin care s-a înființat aria protejată de interes național Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, ca parte integrantă din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, înființat tot în anul 2007, printr-o altă Hotărâre de Guvern. Celebra, de acum, Hotărâre 1.143, descrie în anexa 1, secțiunea 1, limita parcului care pornește de la limita cu județul Harghita, respectiv satul Ciobotani, cuprinde toată Valea Mureșului, de-o parte și de alta a râului Mureș cu: toate gospodăriile oamenilor, instituțiile publice (primării, școli, biserici etc.), fânețele, pășunile, terenurile agricole ale cetățenilor, precum și toate pădurile proprietate particulară, care au fost până la acea dată, retrocedate legal adevăraților proprietari. Trebuie arătat aici faptul că, referitor la prezenta hotărâre, Art. 3, alin. 2 precizează faptul că cine va lua Parcul în administrare, va trebui să stabilească un set minim de măsuri de conservare sau utilizare durabilă a resurselor naturale, în conformitate cu prevederile din studiile de fundamentare științifică. Cu alte cuvinte, prin acest articol de lege, se sugerează, încă din anul 2007, când nu exista legislație care să prevadă acest Parc, care face parte din Situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, că va avea o administrație proprie. Parcă se știa încă de atunci că va urma Ordinul Ministrului Mediului nr. 55/2010, dat de Laszlo Borbely, prin care a făcut cadou 136.000 de hectare de pădure și terenuri din județul Mureș către S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni S.A., în calitate de custode. Trebuie precizat faptul că la Gheorgheni a existat un ocol silvic de stat, care din cauza gravelor probleme pe care le-a avut, a fost desființat, iar în locul lui a luat ființă acest ocol silvic privat. O altă anomalie este faptul că un ocol silvic din alt județ, Harghita, ba mai mult și privat, administrează o zonă a județului Mureș. Oare este posibil așa ceva?! Uite că este!

După opt ani de existență, acest parc din județul Mureș, sub tutela S.C. Ocolul Silvic de Regim Gheorgheni S.A., din județul Harghita, a început să genereze mari probleme locuitorilor și administrațiilor locale din comunele Deda, Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni, iar din acest an și tuturor locuitorilor din localitățile de pe Valea Gurghiului, care, probabil tot peste vreo opt ani vor afla că sunt într-o arie protejată și totodată vor mai afla și cine le administrează proprietățile personale!!! Multe s-ar mai putea spune despre anomaliile acestea, pe care le trăiește Valea Mureșului Superior, într-o țară a Uniunii Europene, în mileniul III. Dureros este că anomaliile au fost puse la cale cu complicitate din partea unor autorități române.

Dezbaterea care a avut loc la Lunca Bradului a fost una extrem de consistentă, în care oamenii și-au spus problemele extrem de grave pe care le întâmpină. Au luat parte: Petru Vultur, primarul comunei Lunca Bradului, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, Marius Lircă, primarul comunei Răstolița. De asemenea, au fost prezenți: pr. Vasile Burean din Lunca Bradului, pr. Eugen Piti din Stânceni, pr. Ioan Moldovan Lirca din Răstolița, ziaristul Vasile Gotea, juristul Ovidiu Solomon, Eugen Zbanca, Nelu Vlasa din Bistra Mureșului, care a fost amendat în mod stupid pentru un eveniment tradițional, „Măsura oilor", invocându-se alte aspecte absurde. Au mai participat Lucian Iacob de la Direcția Silvică Mureș, Mirel Bândilă, șeful Ocolului Silvic Lunca Bradului, au fost prezenți și trei reprezentanți: din satul Nadăș, județul Arad, acel sat care este revendicat în întregime de o singură familie, Nicolae Rad, Iovu Biriș, Petrișor Rad. Au fost de față oameni din satul Dacia, județul Brașov, oameni din localitatea Valea Mare, județul Covasna, care se confruntă cu probleme similare. Au mai fost prezenți și alți proprietari de pe Valea Mureșului Superior, cu toții spunându-și problemele cu care se confruntă. Trebuie să ne referim aici și la participarea jurnalistului Marcel Bărbătei, inițiatorul Forumului „Transilvania furată", care a vorbit despre toate anomaliile care se întâmplă în România în ultimii 25 de ani, despre modul cum oamenii se luptă cu un sistem, prezentând diferite cazuri în care oamenii sunt înșelați. De asemenea, a fost prezent și prof. univ. dr. Radu Baltasiu, din București, o personalitate marcantă, care, în expunerea domniei sale, a vorbit despre aceste comunități care suferă.

În ziua de duminică, 13 decembrie 2015, de la ora 13, a avut loc aceeași dezbatere și la Casa de Cultură din comuna Deda, gazdă fiind Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, unde, în mare parte, toți cei care au prezentat expuneri la Lunca Bradului, au avut intervenții extrem de consistente și aici, la Deda. Ba mai mult, au participat și alți oameni, scriitorul și publicistul prof. Ilie Șandru, col. Ioan Judea, prof. univ. dr. Adrian Șimon, Gheorghe Cosmuța (din Baia Mare) președintele Asociației Proprietarilor de Terenuri din Ardeal, Constantin Burlacu din localitatea Valea Mare, județul Covasna, o delegație din Bistrița Bârgăului, județul Bistrița Năsăud, în frunte cu preotul Ioan Platon, care a vorbit despre abuzurile care se săvârșesc în județul Bistrița-Năsăud și alți oameni, fiecare cu problema lui. Și la Deda au fost susținute multe expuneri extrem de interesante și de documentate.

Este de semnalat prezența, alături de cetățenii care întâmpină dificultăți, a autorităților locale, primarii menționați mai sus, dar și preoții din aceste comunități, care pe lângă datoria de slujire pastorală, o au și pe aceea de implicare în viața socială a păstoriților lor. Să dea Bunul Dumnezeu să se rezolve această problemă a Văii Mureșului Superior, să se intre într-o stare de normalitate, să înceteze abuzurile, falsurile de pe urma cărora au de suferit oameni simpli și cinstiți ai acestei țări atât de greu încercate, în trecut, și, iată, și în prezent. 

Lasă un comentariu