Pensiile speciale ale aleșilor locali, contestate de Guvern la CCR!

Distribuie pe:

În cursul zilei de sâmbătă, 26 decembrie 2015, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresată Curții Constituționale a României, obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

„Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale și neasigurarea finanțării pentru indemnizațiile nou-create.

În forma adoptată, există cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar în 2016 se ridică la 469 milioane lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde să agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. În plus, având în vedere că legea retroactivează, numărul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat", precizează Guvernul, într-un comunicat de presă remis redacției noastre.

Potrivit modificărilor aduse Statutului aleșilor locali, adoptate recent, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județe care îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o „indemnizație pentru limită de vârstă" (pensie specială), în același regim cu senatorii și deputații, valoarea acesteia fiind cuprinsă între 1.500 și 6.500 de lei lunar. 

Lasă un comentariu